Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Procvat stanogradnje u Čapljini u duhu narodne: Svoja sobica svoja slobodica

Procvat stanogradnje u Čapljini u duhu narodne: Svoja sobica svoja slobodica

by | 9. travnja 2021. 11:39 | Vijesti

  Punih petnaestak godina nakon rata Čapljina je u stanogradnji bila mrtvo more, napravljena je jedna i završena druga zgrada u Metkovačkoj ulici. Za to vrijeme trgovalo se starim stanovima čiji su kvadrati za grad veličine Čapljine, dostizali astronomske cijene. Bum stanogradnje započeo je prije desetak godina. Jedna za drugom počele su rasti zgrade da se građani s pravom pitaju – tko kupuje tolike stanove. S pitanjem tko gradi, uputili smo se u Gradsko poglavarstvo i Irenu Bakalar Bulum, pomoćnicu gradonačelnika za prostorno uređenje i graditeljstvo, zamoli za komentar na tu temu:

   „Jedno vrijeme u Čapljini je stanogradnja bila u zastoju. Međutim, u zadnjih desetak godina počelo se intenzivnije graditi na lokalitetu ADA-BAD. To je lokalitet gdje se s planskom gradnjom započeto osamdesetih godina, a onda smo imali period zatišja. Plan koji je urađen osamdesetih godina mijenjali smo i dopunjavali iz razloga što su se promijenili neki odnosi u prostoru, što su se promijenili društveno-politički odnosi, što su zahtjevi investitora bili drugačiji, zatim u periodu kada je rađen regulacijski plan ADA-BAD nije bilo automobila u broju koji imamo danas, tako da parking prostora skoro nismo ni imali”, kaže gospođa Bulum, te razlaže:

   „Na lokalitetu ADA-BAD prije nekih sedam, osam godina urađene su tri zgrade, a tamo krajem devedesetih izgrađeno je pet lamela. Sada na novom lokalitetu ADA-BAD imamo izgrađenih 145 stanova i negdje oko 3.410 kvadrata poslovnog prostora. Znači ukupno u nešto manje od desetak godina izgrađeno je ukupno 307 stanova i 5.410 kvadrata poslovnog prostora. Investitori kažu da prodaja ide solidno, znači interes postoji”, konstatira pomoćnica čapljinskog gradonačelnika gospođa Bakalar Bulum, te na opasku – odakle su kupci za tolike pretpostavljamo da tih 307 stanova nisu mogli kupiti samo Čapljinci?

   „Po našim neslužbenim saznanjima, ima dosta da tako kažem domaćih, ima nešto kupaca iz Hrvatske, pa Mostara i okolnih općina, ali preciznije podatke mogli bi dati investitori.

   -Gradi se i na lokalitetu Zgoni, gdje također, niču nove zgrade, koliko je tu stanova?

   -Na lokalitetu Zgoni, riječ je o gospodarskoj zoni, planom je predviđeno da se po parceli izgradi oko 500 kvadrata poslovnog prostora, dozvoljena je i izgradnja stambenog dijela s tim da stambeni dio ne može uvjetovati namjenu poslovnog dijela, znači to je prioritetno poslovna zona. Na tom lokalitetu imamo tri lamele sa 77 stanova i negdje oko 250 kvadrata poslovnog prostora.

Neslužbeno smo doznali da se cijena stambenog prostora kreće između 1.500 i 1.600 KM, poslovni prostori su skuplji oko 2.000 KM po četvornom metru, dok je cijena nedovršenih tzv. roh bau, oko 1.000 KM. Neslužbeno smo doznali da i dalje ima zahtjeva investitora za nastavak stanogradnje. Uz čapljinske investitore, stigao je i jedan zahtjev iz Konjica. Uz spomenuto valja izdvojiti da je intenzivirana gradnja obiteljskih kuća na Poligonu, riječ je o prostoru za obuku vozača vojske u bivšoj državi… Jest kriza, ali Čapljinci ostaju vjerni tradicionalnoj – svoja kućica (stan) svoja slobodica. Ovako intenzivna stanogradnja trebala bi zainteresirati i sociologe, jer očito u svemu ovome „zasluge” ima raslojavanja tradicionalnih obitelji, roditelji i odrasla djeca u zajedničkom kućanstvu, zatim prelazaka iz naselja u grad i slično.

{gallery}2021/4/stanovi{/gallery}

 Tekst i foto: Dušan Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...