Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Prvi domaći krastavci 1,3 do 1,5 KM, obilna ponuda presadnica

Prvi domaći krastavci 1,3 do 1,5 KM, obilna ponuda presadnica

by | 18. travnja 2020. 6:55 | Vijesti

Veletržnica u Tasovčićima kraj Čapljine, još je pod dojmom mjera koje su poduzete zbog pandemije koronavirusa i nedavnih kasnih mrazeva. Za očekivati je da će ukidanjem zabrane kretanja poljoprivrednicima starijim od 65 godina u četvrtak, narednih dana za nijansu živnuti, ali sve to je premalo za razdoblje između dva uskrsa katoličkog u prošlu i pravoslavnog u ovu nedjelju. Uglavnom, traže se robe kojih nema primjerice jagode, dok druge poput zelene salate imaju fiktivnu cijenu, mala tražnja i niska cijena destimulira i samu rezidbu, pa prema izjavama poljoprivrednika, propada u plastenicima.

U današnjem barometru cijena zanimljiva novina su prvi domaći krastavci koji se cijene od 1,3 do 1,5 KM. Od proizvoda iz standardne potrošačke košare Radiopostaje Čapljina, jeftiniji su mladi krumpiri 1,6 do 2,0 KM, zatim mladi kupus 0,6 do 0,7 KM, raštika 1,8 do 2,2 KM, blitva 0,9 do 1,1 KM, špinat 1,3 s otvorenog do 1,7 KM plastenički, te uglavnom srbijanska mrkva koja se cijeni 1,2 do 1,3 KM za kilogram. U odnosu na pregled cijena prošloga petka, od domaćeg povrća skuplji su zimski kupus 0,5 KM, te karfiol 2,2 do 2,4 KM.

Stari, odnosno zimski krumpiri se cijene 0,8 do 1,0 KM, stabilna je i cijena prase od 1,1 KM debele pa do 1,6 KM tanke stabljike, zatim peršina i celera koji se nude 3 KM za kilogram. Crveni i bijeli luk isključivo su iz uvoza. Crveni luk je od 1,0 KM austrijski pa do 1,4 KM egipatski pogačar. Iz Egipta i Albanije stiže bijeli luk, a cijena je 6 KM za kilogram, dok je cikla 1,5 KM. Cijenu je zadržao i mladi luk – tzv. pera, čija je cijena od 1,8 do 2,2 KM. Salata se cijeni od 0,50 do 0,80 KM, međutim već smo kazali da je to istaknuta cijena, prodaje se i po nižoj, pa se zbog neisplativosti u većim količinama i ne dovozi na veletržnicu.

Od domaćeg voća ima samo jagoda čija je cijena između 4,5 do 6,0 KM. Ponuda jabuka je dobra, a cijena se kreće od 1,3 makedonske, pa do 2,0 austrijske, dok su također uvozne kruške oko 2,5 KM za kilogram. Od sporednih šumskih proizvoda ima samo kuka koje se cijene od 1,0 do 1,3 KM. Kad je riječ o tom diuretiku kojeg za proljetno čišćenje organizma preporučuju nutricionisti, ovo je definitivno njegova najlošija sezona, jednostavno zatvoreni restorani i granica prema Hrvatskoj, te proljeće bez turizma, su zakočili prodaju.

Prilaz veletržnici i dalje je u znaku presadnica povrća, koje se nude na šest, sedam štandova, ima ga raznih vrsta pa i onih neočekivanih kao primjerice sadnice majčine dušice i bosiljka koje se cijene po 0,5 KM komad. Istu cijenu imaju i tikvice, te presadnice jagoda. Rajčice i paprike od domaćeg sjemena, cijene se po 0,30 KM komad, dok presadnice hibridnih sorti, cherry rajčice i šljivar 0,40 KM komad. Istu cijenu 0,40 KM komad imaju i patlidžani. Različiti kupusi cijene se 0,25 KM komad, raštika je 0,20, a zelena salata, peršin i celer cijene se po 0,10 KM komad itd. Ponuda je zaista odlična, a za veće narudžbe jasno cijene su povoljnije. Riba se cijenila 6 KM somići, 9 je bila pastrva iz uzgoja 10 šaran, dok su fileti bili 15 KM. Ponuda sira standardna, cijena od 5 KM mladi, pa do 18 suhi sirevi itd.

{gallery}2020/pijaca1704{/gallery}

 

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

 

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...