Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Maslina traži pažnju i u siječnju!

Maslina traži pažnju i u siječnju!

by | 6. siječnja 2021. 16:13 | Vijesti

   Proteklih dana isticali smo kako je maslinarstvo i u godini pandemije korona virusa bilježilo rast kako u pogledu uroda i količine proizvedenog ulja, tako i podizanja novih nasada bilo u okućnicama ili plantažnom uzgoju.

Iako je siječanj mjesec mirovanja biljaka, stručnjaci Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara dr. Miro Barbarić i mr. Marija Prlić, savjetuju da i prvi mjesec u godini, treba iskoristiti za određene radove.

   U siječnju kada masline miruju potrebno je izvršiti obnovu maslinika. Obnova se sastoji u procjeni kondicijskog stanja maslinika. Ukoliko je došlo do lomova grana tijekom berbe, naleta vjetra, snijega i slično, potrebno je odrezati oštećene grane i na taj način pomladiti stablo. Dakle, nije to redovita rezidba nego uklanjanje oštećenja u što se ubraja i uređenje, također rezidbom, zapuštenih i neproduktivnih grana. One grane koje nisu polomljene, a zahtijevaju pomlađivanje, se prstenuju, tj. guli se dio kore u vidu prstena. Na taj način se stablo pomlađuje za sljedeću godinu. Rezidbom u siječnju pomlađuju se i starije masline iz panja odstranjuju tzv. guke, kao i one koje su, eventualno, opožarene tijekom ljeta.

   Kao vid zaštite maslina u siječnju, ubraja se i utvrđivanje brojnosti populacije štitastih ušiju (Saissetia oleae) i zaraze paunovim okom (Spilocaea oleagina), zimskim pregledom maslinika, kako bi se mogla organizirati zaštita kada za to dođe vrijeme. U svrhu zaštite koriste se sredstva na bazi mineralnih ulja, aktivne tvari diometoata i bakreni pripravci kada je riječ o paunovom oku (Spilocaea oleagina). Krajem siječnja ukoliko je izostala jesenska vrši se i prehrana umjetnim gnojivima s malim udjelom dušika, te dodaje stajnjak i druga organska gnojiva.

   Slično kao i kod vina uskladišteno maslinovo ulje potrebno pregledati, te kušanjem provjeriti kvalitetu prije punjenja u boce ili drugu ambalažu. Stručnjaci Federalnog agromediteranskog zavoda i stiču da je važno držati se uputa proizvođača o dozama, kao i preporuka agronoma u agro-centrima.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...