Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Proslava rođendana Europske federacije karnevalskih gradova – FECC-a ili Čapljina tri dana karnevalska prijestolnica Europe

Proslava rođendana Europske federacije karnevalskih gradova – FECC-a ili Čapljina tri dana karnevalska prijestolnica Europe

by | 29. rujna 2018. 16:07 | Vijesti

Večerom dobrodošlice u Čapljini je započela proslava rođendana Europske asocijacije karnevalskih gradova – FECC-a.

Riječima dobrodošlice pedesetak okupljenih predstavnika iz sedamnaest zemalja pozdravio je Ivan Raguž, predsjednik Turističke organizacije „Čapljinka“ i generalni zastupnik Europske asocijacije karnevalskih gradova za Bosnu i Hercegovinu. Poželjevši gostima ugodan boravak, Raguž je ukratko predstavio program Čapljinu i okruženje:
„Tijekom manifestacije obići ćemo dio povijesnih, kulturoloških i prirodnih znamenitosti Čapljine i Hercegovačko-neretvanske županije. To je dio onoga što imamo. Nadam se da ćete nas uvidom u okruženje, bolje upoznati“, kazao je predsjednik Raguž, koji je naglasio da su za uspomenu na boravak u Čapljini izrađene i posebne medalje:
„Medalje su izrađene od posebne gline iz Parka prirode Hutovo blato, a izradio ih je Ernest Markota, akademski slikar iz Čapljine
Sudionike ove redovite godišnje manifestacije pozdravio i Lars Allgel predsjednik Europske federacije karnevalskih gradova, ističući da se nada da će njegov treći boravak u Čapljini i Bosni i Hercegovini proći u ugodnom ozračju kao i prethodni. Predsjednik Algell okupljenima je poželio ugodno obilježavanje rođendana Europske federacije karnevalskih gradova, u Čapljini.
Potom je slijedila tradicionalna razmjena poklona i prigodnih medalja. Najbrojnija izaslanstva stigla su iz Njemačke, Belgije i Nizozemske od po šest članova, a na proslavu rođendana FECC-a u Čapljinu stigla je i predstavnica Arube otočke zemlje u Karibima koja je udaljena 25 kilometara od Venezuele. Inače, Europska federacija karnevalskih gradova u članstvu ima i neke izvaneuropske zemlje, pored ostalih i Arubu.
Na Večeri dobrodošlice u Čapljini, sudionike jedne od dvije godišnje manifestacije FECC-a zabavljalo je HKUD „Zora“ iz Struga i Gorice.
Proslava rođendana FECC-a započela je sastankom Internacionalnog odbora. Drugog dana, u subotu, rano izjutra program je nastavljen služenjem mise zadušnice za Henrya Van Der Kroona, nedavno preminulog dugogodišnjeg predsjednika FECC-a u crkvi svetih Petra i Pavla, u Strugama, te obilaskom groba Joze Pehara, prvog generalnog zastupnika FECC-a za BiH. Po unaprijed utvrđenom planu slijedili su posjeti Mostaru – Stari dio grada, Počitelju, Vinariji „Vina Zadro“ u Domanovićima, Radimlji i Villi rustici Mogorjelo, kraj Čapljine. Danas, trećeg dana rođendanske manifestacije FECC-a koja u suštini ima promotivno turistički karakter, slijede posjeti Međugorju, te Parku prirode Hutovo blato. Završni dio programa je Gala večera, održat će se u hotelu „Mogorjelo“ u Čapljini, dok je povratak gostiju kućama predviđen, 1-og listopada.
D. Musa

Čapljina članica FECC-a od 1998. godine
Zahvaljujući entuzijazmu čapljinskih turističkih djelatnika u prvom redu Joze Pehara, dugogodišnjeg predsjednika Turističke zajednice, Čapljina je u članstvo FECC-a primljena na konvenciji u Strumici, Makedonija, 1998. godine. Od tada uspješno organizira manifestaciju „Međunarodni ljetni karneval“, s iznimkom 2008. godine, kada stjecajem okolnosti karneval nije održan. Kao termin održavanja ustalio se prvi vikend u drugoj polovici kolovoza, a zadnjih godina karneval je dvodnevni.

{gallery}2018/180929_fecc_natalis{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...