Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Do proljeća iduće godine najavljen završetak prometnice Stolac – Neum

Do proljeća iduće godine najavljen završetak prometnice Stolac – Neum

by | 1. rujna 2021. 16:26 | Vijesti

   Prometnice su bile tema razgovora tijekom posjeta Fadila Novalića predsjednika Vlade Federacije, Federalnom ministarstvu prometa i veza u Mostaru. Nakon razgovora izaslanstvo je posjetilo magistralnu cestu u izgradnji Stolac – Neum, M17.3. Na lokalitetu Stolovi, kod sela Rabrani, na krajnjem sjeveroistoku općine Neum, održana je odlično posjećena konferencija za novinare.

   Obraćajući se novinarima Denis Lasić, ministar prometa i veza u Vladi Federaacije uz ostalo je kazao:

   „Premijera smo upoznali s trenutnim aktivnostima na dionicama autoceste 5 c koje su u izgradnji, te ukupnom problematikom u ovoj oblasti. Razgovarali smo i o prioritetima u narednom razdoblju. Pri tome je istaknuto da je prometnica Stolac – Neum, jedan od pozitivnih primjera. Radovi ovoj dionici počeli su početkom 2018. godine, a završetak očekujemo na proljeće iduće godine”, kazao je ministar Lasić, dok je premijer Novalić uz ostalo, naglasio važnost razvoju važnost infrastrukture:

   „Gradnjom infrastrukturnih projekata Federacija BiH, odnosno izravno država, utječe na ekonomski rast. U ovom trenutku imamo između 800 i 850 milijuna eura u radovima na otvorenom gradilištu na koridoru 5 c. To je osam projekata od kojih je najveći dionica autoceste Poprikuše – Nemila u iznosu od oko 200 milijuna eura. Na cestama imamo projekt modernizacije cesta plus redovni program izgradnje koji obuhvata najmanje 200 milijuna eura. To je najveća injekcija koju u ovom trenutku doživljava naša ekonomija i na kojima se temelji rast. To je jedan od razloga zašto smo došli da preciziramo prioritete, dinamiku i što bismo novo trebali ubaciti u javni diskurs za gradnju. Očigledno da je gradnja infrastrukture naš najveći zamajac u ekonomiji.

   Novinarima se obratio i Ljubo Pravdić, direktor cesta Federacije BiH, koji je kazao:

   „Magistralna cesta Neum – Stolac, M17.3, podijeljena je na sedam LOT-ova u ukupnoj dužini od oko 36,5 kilometara. Zaključno s 1. rujnom prestaje nam završiti još deset kilometara, to su LOT-ovi 5 i 6. Realno je očekivati da će do proljeća biti završeno svih 36,5 kilometara. Dobili smo i urbanističku suglasnost za izgradnju mini-obilaznice oko Stoca u dužini oko 1,3 kilometra i rok za završetak je deset mjeseci. Znači, ukupna dionica će sa tom obilaznicom biti duga skoro 38 kilometara, a vrijednost 88 milijuna”, istakao je Pravdić.

   Edita Đapo, federalna ministrica turizma i okoliša ukazala je da je infrastuktura jedan od najvećih problema bosanskohercegovačkog turizma:

   „Ono zbog čega se BiH nalazi na začelju i što je ocjenjuju slabim ocjenama jeste infrastruktura, pogotovu cestovna, kao i opremljenost aerodroma. Stpga izgradnja jedne ovakve ceste će zasigurno poboljšati stanje turizma u BiH uopće i omogućiti našim turističkim agencijama i turoperaterima da je koriste, ali i našim hotelijerima u Neumu će biti od posebne važnosti. Benefite od ove ceste turistički sektor i turistička industrija će osjetiti u velikoj mjeri.”

Izaslanstvo Federalne vlade u Rabranima je dočekao Dragan Jurković, načelnik općine Neum, koji je u obraćanju novinarima rekao:

Dugo smo čekali, skoro četrdeset godina, pa je utoliko zadovljstvo skorim završetkom ove prometnice veće. Neumu je najvažnije da se otvori prema unutrašnjosti BiH. Neki spominju koliko će Neum izgubiti izgradnjom Pelješkog mosta, međutim ja mislim da će od toga veća biti dobit završetkom gradnjom ceste Stolac – Neum”, kazao je Jurković, te dodao da kad je riječ o turizmu da je broj posjeta, odnosno noćenja kreće se od 60 do 70 posto u usporedbi sa pandemijskom 2019. godinom.

Nakon Stoca izaslanstvo Vlade FBiH posjetilo je Neum.

 

Tekst i foto: D. Musa

 

{gallery}2021/9/dzada{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...