Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Kreće Višićka kaseta – projekt odvodnje i navodnjavanja 1 250 ha

Kreće Višićka kaseta – projekt odvodnje i navodnjavanja 1 250 ha

by | 6. studenoga 2018. 11:32 | Vijesti

Projekt odvodnje i navodnjavanja Višićke kaseta, kako se zove područje između čapljinskih naselja Višići, Čeljevo, Gnjilišta i Parka prirode Hutovo blato, uskoro bi s „papirnatih“ priprema trebao preći u izvedbenu fazu. Govoreći o trenutačnim aktivnostima Marijan Brajković predsjednik Upravnog odbora Udruge „Višićka kaseta“, kaže:

   „Projekt je pred realizacijom, Općinsko vijeće Čapljine donijelo je odluku kojom se projekt proglašava općim interesom, obavljene su javne rasprave, pred potpisivanjem smo sporazuma – ugovora, o održavanju, upravljanju i funkcioniranju sustava s krajnjim korisnicima… U završnoj fazi je i registracija Udruge ‘Višićka kaseta’, sada čekamo natječajnu proceduru, odnosno odabir izvođača radova, pa da se krene u onu na terenu vidljivu fazu realizacije. Prije zaključenja same natječajne procedure nezahvalno je govoriti o cijeni koštanja, obično bude nešto niže od u projektu naznačene vrijednosti, kao i rokovima završetka. Tek kada se ta faza završi može se govoriti o realnim brojkama i rokovima“, naglašava Brajković.

   Općinsko vijeće Čapljine na zadnjoj je sjednici, koncem listopada, donijelo Odluku o pristupanju realizacije projekta navodnjavanja i odvodnje područja „Višićka kaseta“. Shodno toj odluci nositelj aktivnosti za njezino provođenje je općina Čapljina u suradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, temeljem Sporazuma Vlade BiH i Svjetske banke o implementaciji Projekta navodnjavanja (IDP), uz financijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

   Navodnjavanjem i odvodnjom obuhvatit će se područje od oko 1.250 hektara plodnog zemljišta, na kojem za ovdašnje prilike, posluju dva velika gospodarska subjekta – tvrtka „Agroherc“, proizvođač voća, grožđa i sadnog materijala, koja gazduje sa 210 hektara, te farma „Vita-Vi“ koja gazduje s oko 390 hektara, ostalo, nešto više od polovice ukupne površine, pripada individualnim vlasnicima. Uz obradivo zemljište na važnost projekta upućuju i cifre o njegovoj ukupnoj vrijednosti, 8 – 10 milijuna maraka. Dakle, riječ je o kapitalnom projektu u poljoprivredi, kakvog odavno nije bilo ne samo u dolini Neretve, nego i šire na jugu Hercegovine.

   Valja reći da se projekt s neodređenim vizijama počeo spominjati prije desetak godina, da bi se u zadnjih godinu, dvije ubrzale aktivnosti. U sklopu tih aktivnosti koncem svibnja održana je osnivačka skupština Udruge „Višićka kaseta“ u čiji upravni odbor su ušli predstavnici mjesnih zajednica Višići, Čeljevo i Gnjilišta, općine Čapljina i tvrtki „Agroherc“ i Farma „Vita-Vi“. Potom je u drugoj polovici lipnja u organizaciji Jedinice za implementaciju projekata iz oblasti šumarstva i poljoprivrede Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, održana javna rasprava o utjecaju na okoliš projekta navodnjavanja i odvodnje Višićke kasete, čime se ušlo u završnu pripremnu fazu.

   Ovaj projekt dodatno je aktualizirala situacija sa zaslanjivanjem podzemnih voda. Naime, mjerenja pokazuju da je slana voda kroz Neretvu, odnosno njezinim dnom kao teža, stigla do čapljinskog područja, što je otežalo neke proizvodnje, primjerice sadnog materijala.

D. Musa

                                                                       Zahvat vode na Neretvi

   Teško je razdvojiti koji je dio projekta vrjedniji – odvodnja ili navodnjavanje, jer za kišnih godina područje obuhvata projektom ima problema s podzemnim vodama, dok je zbog intenzivne poljoprivredne proizvodnje – riječ je o najvećem rajonu u BiH za proizvodnju povrća u zatvorenim prostorima, potrebna čista voda. Uglavnom, projektom je predviđena gradnja crpne stanice na Neretvi u blizini pošte u Višićima, odakle će glavni cjevovod ići višićkom ulicom Misir na čijem kraju će se račvati prema Gnjilištima, Čeljevu, stadionu Čaeri, te rijeci Krupi. (dmu)

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...