Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH u porastu

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH u porastu

by | 9. travnja 2024. 10:52 | Aktualno, Vijesti

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH, kontinuirano rastu.

Osim što se otvaraju nova tržišta, poput Italije tijekom 2022. godine, izvoz jaja za preradu u 2023. godini količinski je porastao za 80,9 posto.

Vrijednost izvoza jaja u prošloj godini iznosila je 8,9 milijuna KM, što je za 14,92 posto više u odnosu na 2022. godinu, dok je vrijednost uvoza jaja iznosila 7,2 milijuna KM, što je za 42,63 više u odnosu na 2022. godinu.

Ukupni količinski izvoz jaja u 2023. je veći za 11,6 posto, dok je izvoz jaja za preradu povećan za 80,9 posto.

Ukupan promet vanjskotrgovinske razmjene jaja u 2023. godini iznosio je 16,1 milijuna KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila više od sto posto. Izvozna tržišta u prošloj godina bila su: Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Italija, a najviše se uvozilo iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Ukrajine.

– Sagledavajući cjelokupni izvoz agroindustrije, finansijski rezultati izvoza proizvodnje jaja se ne ističu, međutim vrlo je značajno što je kod te proizvodnje pokrivenost uvoza izvozom više od sto posto. Bez obzira što se radi o malom sudjelovanju u ukupnom izvozu agroindustrije, proizvodnja jaja se iz godine u godinu povećava. Izvoz ovog sektora bi se sa sigurnošću povećao dobivanjem dozvole za izvoz i konzumnih jaja – navode iz VTKBiH.

Tekst/foto: FENA

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...