Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nevolje 86-godišnjeg pčelara Slavka Sulića: Ose ga nakon 57 godina pčelarenja ostavile bez pčela

Nevolje 86-godišnjeg pčelara Slavka Sulića: Ose ga nakon 57 godina pčelarenja ostavile bez pčela

by | 17. prosinca 2020. 10:09 | Vijesti

   Pritužbe hercegovačkih pčelara na loše paše prošle, a posebice ove godine već su poznata pojava. I tamo gdje su biljke i livade cvjetale nije bilo kako oni kažu unosa, međutim bilo je i drugih nevolja, jednu od njih čuli smo od Slavka Sulića pčelara koji „gazi“ 87-mu godinu iz Ševaš Polja, kod Čapljine. Evo o kakvoj nevolji se radi:

   „Riječ je o tome da su se ose negdje blizu izlegle i navalile na pčelu i sve su mi prekotarile (uništile op. a.). Trideset i pet ulišta. Do jedno! Ja sam osjetio to, jamio mlataljku od muha i stao predanje i za tri sata ubio 1.654 ose. I nisam više mogao, pustio kraju. „Prekotarilo“ i med i pčelu, ništa nemam, ‘ kašune’ složio u kraj i eto“, kaže starina Slavko, te na upit – koliko se dugo bavi pčelarstvom nastavlja:

   -Bavim se od 1963. godine.

   -Toliko dugo?

   -Ja, samo ja nisam puno hod’o po terenu, pčele su većinom bile kući, u Ševać Polju. Ove godine bilo je slabo prinosa. Eto i to što je bilo pojele, sada za Božić moram tražiti kilo, dva meda da mi se nađe, eto ti. Kupio sam do sada dvadesetak kila, ja sam naučio izjutra kašiku meda s čajem i tako.“

   -Kad bi se preračunavalo u novac, koja je to šteta, financijska?

    -Pa prazna košnica 70 KM, bez pčele, bez voska, bez išta, a kad je košnica sa pčelom sa voskom, sa medom unutra, onda je to 200 – 300 KM košnica.

   -Velika suma, 6.000 – 9.000 KM?

   -Kako nije, kako nije za mene, moj brate.

   -Ose kad ubiju pčele, pojedu li i med?

   -Da, zato ih ubijaju. „Prekotare“, nisam ni meda nimalo našao. Pčele kukavne uhvate je, nema pčele unutra, jedna drugu izvede i očiste, onda kad ostane namalo pobignu. To ti je muka živa, tako ti je to. Sam sam ostao, ne mogu nikud, sad i bez pčela, namicao sam i kupov’o i eto tako doš’o danas da nema nijedne.

   -Što ćete sad, poslije toliko godina bez pčela?

   -Nemam nikoga, umrla žena, umrla sestra, umrla majka, ostao sam, godine, više ja ne mogu raditi o tome, imam rođaka ako on može neka proizvede druge, ja ne mogu. Nikad mi se to nije dogodilo. Jesam ja na televiziji gledao nevolje pčelara i sa pašom i sa osama, ali meni se prije nije to događalo“, zaključuje starina Slavko.

   Sudbina je to pčelara, koji je ostavši bez pčela, postao pesimista u pogledu života i svoje budućnosti.

{gallery}2020/oseeeeee{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...