Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Gabela uoči 32. Nogometnog turnira „Memorijal Andrije Ankovića“: Zrinjski branitelj trofeja i glavni favorit

Gabela uoči 32. Nogometnog turnira „Memorijal Andrije Ankovića“: Zrinjski branitelj trofeja i glavni favorit

by | 4. veljače 2022. 15:44 | Vijesti

Pripreme za 32. nogometni turnir „Memorijal Andrija Anković“ u Gabeli došle su do točke odbrojavanja. Prvi turnirski dan subota, 5-og veljače, je pred vratima, pa je teško dobiti čelnike organizacijskog odbora koji su se rastrčali na sve strane kako bi obavili završne pripreme. Uz sudionike Memorijala, jedan od njih – Tuzla City već je stigao u Ljubuški, kao i svake godine očekuju se i brojni gosti.

Praktično sve je spremno, međutim ima sitnica koje iskrsnu u zadnji čas pa i njih moraš obaviti“, opisujući stanje dan uoči početka turnira kaže Lujo Ilić, predsjednik kluba, pa dodaje:

Organizacijski sve mora štimati. Kao i obično trudimo se da svaki turnir bude sadržajniji i bolji od prethodnog. Imamo atraktivne i jake sudionike, dvije prošle jeseni najbolje ekipe u Bosni i Hercegovini! Zahvaljujem Zrinjskom i Tuzla Cityju što su se odazvali našem pozivu. Tu je zatim Neretva, koja se bez obzira na rang, ne smije podcijeniti i mi kao domaćini. Neretva je pozvana ciljano, jer je za nju nakon GOŠK-a, jedno vrijeme nastupao Andrija Anković. Sastav turnira smo posložili po našoj želji. Sigurno će biti zanimljivo i za publiku, a odlučili smo se i na pristupačnu cijenu ulaznica pet maraka po danu. Dakle, sve činimo da naredna dva dana budu nogometni praznik u Bosni i Hercegovini“, naglašava predsjednik Ilić.

   Turnir je jedna strana priče, druga je tradicionalna plavo-bijela noć. O tom dijelu nogometne manifestacije u Gabeli, brigu vodi Nikica Pehar, dopredsjednik GOŠK-a.

   „Zahvaljujući uz ostalo i činjenici da je Halid Bešlić, simpatizer GOŠK-a, za zabavni dio uspjeli smo osigurati poznato estradno ime. Vodimo računa i o vremenu u kojem živimo, pa će u dvorani biti manje stolica u odnosu na manifestacije ranijih godina. Sve to treba uskladiti, a pripremamo i bogatu tombolu s pedesetak nagrada, prva nagrada je 1.000 KM. Želimo da svi budu zadovoljni i da se svi zdravi vrate svojim kućama”, kaže dopredsjednik Pehar, koji je uz ostalo poznat po izjavi, da je „GOŠK-u samo nebo granica”.

   Upravo zahvaljujući radnom elanu, entuzijazmu i poslovičnom optimizmu GOŠK i uspijeva održati tradiciju organiziranja nogometnog turnira. GOŠK-ov turnir je najstariji ne samo u BiH nego i u regiji, ovogodišnje izdanje bit će 32-go po redu. Primjerice Veležov „Februarski turnir”, koji se od polovice šezdesetih godina prošlog stoljeća, održavao sve do 1992-ge imao je 28 izdanja, pa su Gabeljani već pretekli Mostarce. Prvi turnir održan je 1986. godine, a kontinuitet je prekinulo ratno stanje od 1992. do 1996. godine. Serija turnira nastavljena je čim je bilo moguće 1997. godine. Inače, Gabela nije nogometna provincija, lopta se u tom drevnom naselju zakotrljala još daleke 1919. godine.

   Naravno, Gabeljani ne misle stati na dostignutom, razmišljanja o 33-em turniru nogometnom Memorijalu počet će čim se spusti zastor na 32-go izdanje. Treba napomenuti da se uz pobjednički pehar i pokale za drugo i treće mjesto, dodjeljuju i pojedinačne nagrade – za najboljeg igrača, pa najboljeg vratara, najboljeg strijelca, igrača koji stilom podsjeća na Andriju Ankovića, kao i pehar za fair play. Pokrovitelj 32. nogometnog turnira „Memorijal Andrija Anković” je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

Tekst i foto: D. Musa 

                                                                Andrija Anković: Napadač bez mane i straha

   Andrija Anković kojega su zvali i bombarder sa Neretve, najuspješniji je nogometaš doline Neretve. Sa reprezentacijom druge Jugoslavije osvojio je olimpijsko zlato na igrama 1960. godine u Rimu. Za reprezentaciju bivše države koja je osvojila četvrto mjesto na Svijetu, igrao je i na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine, koja je bila četvrta na svijetu. Dalje, Anković je u 326 službenih utakmica za Hajduk postigao 250 golova. Njegov bivši suigrač legendarni Vladimir-Geza Šenauer. Jednom prilikom je istakao:

   „Bio je jedini nogometaš onoga vremena koga tijekom igre nije smio zamijeniti niti jedan pametan trener na Svijetu, jer se nikada nije znalo kada će dati gol, malo su bila i tri, četiri protivnička igrača kad bi on krenuo”.

   Andrija Anković rođen u Gabeli 1937. godine, već sa sedamnaest godina bio nezamjenjiv prvotimac Sloge, kako se u to vrijeme zvao današnji GOŠK. Od 1955. do 1958. godine slovio je za najboljeg igrača Neretve iz Metkovića, odakle prelazi u splitski Hajduk gdje je doživio nogometu slavu. Karijeru je završio 1969. godine u njemačkom FC Kaiserslauternu”. Uglavnom, Gabela i GOŠK, nisu ga zaboravili. (dmu)

                                                                      Mostarci u prilici preteći Splićane

   Naslov pobjednika turnira u Gabeli brani jesenski prvak Zrinjski. Mostarci će ove godine biti u prilici preći u vodstvo po broju osvojenih turnira. Naime, Zrinjski i Hajduk su po šest puta dizali pobjednički pokal. Po tri puta slavili su – Dinamo, Sarajevo i Sutjeska iz Nikšića, Široki Brijeg pobijedio je dva puta, a po jednom pobjednici su bili – Leotar (Trebinje), Velež, Šibenik, Široki Brijeg, Neretva (Metković), Osijek, Split, Lokomotiva (Zagreb) i GOŠK. (dmu)

{gallery}2022/02/0204gabela{/gallery}

Prilikom preuzimanja sadržaja (fotografije i/ili tekst) – navesti link na originalnu objavu.  

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...