Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljina ulaže u infrastrukturu: Umiva se južni ulaz u grad i prilaz Mogorjelu

Čapljina ulaže u infrastrukturu: Umiva se južni ulaz u grad i prilaz Mogorjelu

by | 24. rujna 2021. 11:46 | Vijesti

   Prije desetak dana započeli su radovi na nogostupu od urbanog središta Čapljine prema Gabeli, odnosno Gabela Polju. Naravno to je izazvalo zanimanje građana, pa su učestali i upiti – tko radi, što radi, dokle će se raditi, kako će to sve izgledati, koliko će koštati i slično. Posjetili smo radilište i ing. Maria Vlazića koji obavlja poslove nadzora, zamolili za pojašnjenje:

   „Ovo je posao za kojeg mislim da će se Čapljincima jako dopasti“, kaže Vlahić, te razlaže:

   „Radi se sanacija nogostupa u ulici Augusta Šenoe od prvog kružnog toka u gradu, do nekropole, odnosno ville rustice Mogorjelo. Izvođač radova su „Putovi“ Grude, a podizvođač SZR „Rotim“ iz Čapljine. Dionica je podijeljena na dva LOT-a. Prvi LOT je parter ispred zgrada, a drugi nogostup uz prometnicu R-425-a do Mogorjela. Prva dionica malo čeka dok lokalno komunalno poduzeće ne izmjeni dio cijevi, pa smo krenuli na LOT 2, drugu fazu do ville rustice. Radi se kompletno sve što se tiče nogostupa, skidaju se stari ivičnjaci, cestovni rubnjaci, pješački rubnjaci, skida se postojeća, stara kocka, radi se nova zelena površina, pa zalijevanje zelene površine. Drvored ostaje, osim drveća koje se nalazi na sred postojeće šetnice, ali 95 posto drveća i zelene površine ostaje onako kako je bilo. Sama dionica je dugačka 1.100 metara“, navodi ing. Vlahić, pa naglašava:

   „Na kompletnoj dionici radit će se nova rasvjeta, od grada do ville rustice Mogorjelo! Kad se završi to će biti jedna nova i šetnica i zelena površina, uz potpuno novu rasvjetu, tako da će građani moći uživati u ovom dijelu grada, koji će u neku ruku i otvoriti ovaj južni ulaz u Čapljinu. Do sada je ovaj dio djelovao zapušteno, sada će se to riješiti i kompletno urediti. Ako se vremenom iznađu sredstva da se uredi i desna strana, pa nova prometnica, novi asfalt, to bi onda bio pun pogodak. Međutim i ovako će Čapljina bljesnuti kad se s juga ulazi u grad, a mislim da će na velikom dobitku biti i villa rustica Mogojelo“, konstatira ing. Vlahić.

   Od inženjera Vlahića doznali smo da bi radovi trebali biti završeni do polovice siječnja iduće godine. „Ima nekih nepredviđenih prepreka, u vidu cijevi na neočekivanim mjestima i slično, ali ja se nadam da će sve biti završeno u planiranom roku“, kaže ing. Vlahić. Naravno, Čapljinci se ne bi ljutili da šetnica bude gotova i nešto ranije, do Nove godine.

   Doista, uređenje nogostupa neće samo urbano područje Čapljine otvoriti prema jugu, nego će i villu rusticu Mogorjelo otvoriti za izletničke, pa i turističke posjete laganom šetnjom do odredišta. Treba svakako istaknuti da je Mogorjelo jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba u Bosni i Hercegovini, pa i šire. S razlogom ubraja se u najljepša zdanja kasne antičke kulture u regiji. Mogorjelo je otkrio i otkopavanje vodio Carl Patsch u razdoblju od 1899. do 1903. godine.

   Slobodno se može reći da široki nogostup koji će kroz aleju platana uz rasvjetu voditi do Mogorjela, biti u duhu narodne – jednim udarcem dvije muhe, odnosno otvorit će i grad i villu rusticu. Dosadašnja šetnica rađana polovicom osamdesetih godina zbog vremena i moćnih žila platana bila je dotrajala, pa će ovo osvježenje dobro doći cijelom krajobrazu. Investitor je naravno grad Čapljina, a dio sredstava za uređenje nogostupa prema Mogorjelo i još nekih dionica, dijelom bi trebala biti osigurana iz EU fondova zahvaljujući partnerstvu s Makarskom i Gracom, iz R. Hrvatske.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2021/9/nogostup{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...