Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Čapljini: Obilježena 27. obljetnica oslobađanja vojarne „Božan Šimović”

U Čapljini: Obilježena 27. obljetnica oslobađanja vojarne „Božan Šimović”

by | 23. travnja 2019. 16:09 | Vijesti

   Prigodnim sadržajima obilježena je 27. obljetnica oslobađanja Vojarne „Božan Šimović” u Čapljini. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen Križa. Vijence su položili izaslanstvo sastavljeno od predstavnika općine Čapljina predvođeno gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te izaslanstvo hrvatske komponente Oružanih snaga BiH. Polaganje vijenaca pratili su zvuci mirozova, nakon čega je uslijedila i kraća molitva.

   Genaral Dragan Ćurčić, koji je uz zapovjednika Boža Šimovića, operativno vodio akciju oslobađanja vojarne, prisjećajući se tih vremena, je kazao:

   „Veliki je to bio čin u Domovinskom ratu. Treba posebice istaknuti da je ovo bila prva oslobođena vojarna u BiH! Kasnije su oslobođene neke manje vojarne, ali je oslobađanje čapljinske vojarne odjeknulo daleko, bilo je stimulans, bilo je poticaj, za slične akcije u drugim dijelovima. Tijekom akcije uz četiri poginula i 17 ranjenih, došli smo do većih količina različitog naoružanja koje je dobro došlo u narednim akcijama.”

   Program je nastavljen misom za žrtve oslobodilačke akcije u kapeli sv. Mihovila u krugu Vojarne. Misno slavlje predvodio je don Ivan Turudić, vojni kapelan koji je u nadahnutoj propovijedi osvrćući se na vazmeno razdoblje i suvremena gibanja vraćajući se riječima pape Benedikta 16., koji je je kao biskup Ratzinger šezdesetih godina, govoreći o crkvi u budućnosti, ustvrdio:

   „Proći će vrijeme velikih katedrala, velikih objekata, trijumfalne crkve, doći će vrijeme crkve u kojoj će ostati uvjereni vjernici, koji će u ovom svijetu donositi nadu, čovječanstvu…”

   Obilježavanje 27. obljetnice oslobađanja čapljinske vojarne završeno je druženjem u vojničkom klubu, što je bilo prilika za susret i razgovor preživjelih sudionika, predstavnika udruga stradalnika iz Domovinskog rata, predstavnika općine Čapljina, te drugih gostiju i uzvanika.

   Dakle, čapljinska vojarna je prva od bivše JNA oslobođena vojarna u BiH, nakon čega su stvoreni preduvjeti za oslobađanje lijeve obale Neretve početkom lipnja 1992. godine.

{gallery}2019/190420vojarna{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...