Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Prof. Stanko Špoljarić umjetnički voditelj kolonije “Čapljina”: Ovo je kolonija koju krasi fenomen duhovnog”

Prof. Stanko Špoljarić umjetnički voditelj kolonije “Čapljina”: Ovo je kolonija koju krasi fenomen duhovnog”

by | 8. kolovoza 2019. 15:36 | Vijesti

   Prigodnim programom u motelu „Park” na Karaotoku, otvoren je 15-ti saziv Kolonije „Čapljina”. Otvarajući ovogodišnji saziv Kolonije prof. Stanko Špoljarić, umjetnički voditelj, u njemu svojstvenom osebujnom stilu, uz ostalo, je kazao:

   „Evo petnaesti put kolonija se događa. Naime, ima jedan problem kada se radi o nečemu što ima taj kontinuitet lijepoga. Čini mi se da je jezik siromašniji kada se radi o opisu krasote, nego kad se radi o nekim ružnim stvarima, kao što glumci više vole negativce nego pozitivce, igrati, jer je to zahvalnija uloga, ja trebam sada govoriti o koloniji koja ima toliko ljepote u sebi, čini mi se da ću se i ponavljati, jer petnaesti put govoriti ovdje, morate ovdje uči u neke opise koji su bliski onom ranijem. Dakako, ljepota je obilježje ove kolonije”, kazao je u uvodu prof. Špoljarić, a zatim naglašavajući ulogu samog ambijenta – parka prirode, prešao na stvaralačke porive naglasio:

   „Umjetnost je danas jedno vrlo šaroliko polje izraza i načina, to je jedna prava vjetrometina koja dovodi prvo do zbunjenosti. Ovdje se radi o autorima koji u jednoj vrlo velikoj širini pojma poštuju klasičnu estetiku. Ona je zapravo vid ljepote koji na neki način, u pozitivnom smislu koketira s tradicijom, ali se otvara, dakako, suvremenom izrazu bilo da se radi o jednoj varijanti poetskog realizma, jer ovaj pejzaž i zeleno, nudi se da se ostvari, da se opredmeti u slikama. Bilo da se radi o slikama koje negdje se kreću prema slobodi ekspresionističkog, bilo da se radi o slikama koje nose jednu slutnju asocijativnog, pa čak i prelasku tih figurativnih granica, do slika koje nose jednu sadržajnu slojevitost u jednoj figurativnoj datosti. Znači, to su oni rasponi gdje se prepoznaje taj autorski pečat, gdje se prepoznaju te osobnosti, gdje se prepoznaju te duhovnosti. Naime, ovo je jedna kolonija gdje uistinu treba naglasiti taj fenomen duhovnog”.

   Ispred organizatora Umjetničke kolonije „Čapljina”, dobrodošlicu umjetnicima iz BiH i Hrvatske poželio je njezin ravnatelj Perica Jurković, dok je Branimir Markić, direktor tvrtke „Makart hoteli” pristiglim umjetnicima iz BiH i Hrvatske, zaželio ugodan boravak i uspješan rad. Program otvaranja vodio je Boris Matić, glumac kazališta „Marin Držić” iz Dubrovnika, a u zabavnom dijelu programa nastupile su sestre Darija i Anamarija Ramljak.

   Slikari će na Karaotoku, odnosno u Parku prirode Hutovo blato, stvarati tri dana, a izložba slika i svečano zatvaranje Kolonije bit će u subotu, 10. kolovoza, u Galeriji „Vjeko Božo Jarak” u Potkosi, na Dubravama.

{gallery}2019/kolonija_capljina/{/gallery}

 

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...