Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Preporuke Federalnog ministarstva obrazovanja o sigurnosti djece sastavni dio zadataka škola

Preporuke Federalnog ministarstva obrazovanja o sigurnosti djece sastavni dio zadataka škola

by | 1. rujna 2023. 21:00 | Aktualno, Vijesti

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti sigurnost učenika ima u prvom planu, a namjera je da preporuke koje su donesene krajem lipnja budu integralni dio školske dinamike kako bi se stvorilo sigurno i poticajno okruženje za sve učenike.

Nakon slučaja u Lukavcu, gdje je učenik pucao na nastavnika i teško ga  ozlijedio te događaje u svibnju u jednoj beogradskoj školi, u kojoj je učenik ubio devet učenika i osobu iz osiguranja, pitanje sigurnosti učenika i nastavnog osoblja izbilo je u pravi plan.

Stoga je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti sredinom lipnja donijelo preporuke koje imaju za cilj poboljšati sigurnosnu situaciju u školama.

– Naš namjera je da preporuke koje su donesene polovinom lipnja budu integralni dio školske dinamike kako bismo stvorili sigurno i poticajno okruženje za sve učenike – rekla je u razgovoru za Fenu federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti Jasna Duraković.

Dodala je kako su i županijska ministarstva obrazovanja ovu problematiku ozbiljno shvatila i već su poduzela određene aktivnosti.

Da bi se preporuke provele, iz Ministarstva su savjetovali da se one integriraju u relevantne aspekte postojećih školskih aktivnosti.

– To može uključiti dodatne edukativne module unutar postojećih predmeta ili kroz dodatne školske sate posvećene važnim temama. Cilj nam je da ove vrijedne lekcije budu dostupne svim učenicima, a u školama je da se nađu najadekvatnije nastavne tehnike za to – kazala je ministrica Duraković.

Također je podsjetila kako Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti nije izravno navelo opcije zaštite (fizičke ili tehničke) u svojim preporukama.

– Međutim, razumijemo zabrinutost za sigurnost i dobrobit učenika. Stoga svaka škola može, prema svojim potrebama i procjeni, u suglasnosti s resornim ministarstvom i roditeljima, razmotriti odgovarajuće mjere kako bi osigurala sigurno okruženje – dodala je ministrica.

Preporuke sastavni dio zadataka škole

Ravnatelj Osnovne škole Bartola Kašića u mostarskom naselju Rodoč Anđelko Rogić kaže kako je glavna preporuka Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti svakako sastavni dio zadataka škole.

– Bilo kakvo neprimjereno ponašanje učenika rješavamo i bez posebnih inicijativa u razgovoru s pedagoškim službama, roditeljima i razrednicima, odnosno učenicima – kaže Rogić.

Ipak, u svjetlu događaja u Beogradu i Lukavcu donekle je pojačana fizička i tehnička zaštita.

– Putem dežurnih učenika i nastavnika pojačali smo kontrolu izlaska i ulaska u školu, a popravili smo i sve videonadzore koje smo imali u školi. To ćemo i budućnosti nastaviti raditi – istaknuo je Rogić.

Također, navodi kako u njihovoj školi nije bilo zabilježenog nasilja, ozljeda, pretrpljene štete, osim nekih informacija učenika da ih netko promatra ili da želi nešto od njih, što su se pokazale neistinitima.

– Naravno da smo reagirali ali su djeca samo htjela time dati si na važnosti budući da je na internetu bilo puno vijesti o nemilim događajima u svibnju i lipnju – rekao je Rogić.

Veliku ulogu u sigurnosti učenika imaju nastavnici i roditelji

U preporukama se uz provođenje redovnih edukativnih programa i promicanje nenasilnog ponašanja, međuljudskih odnosa, empatije i rješavanja sukoba na miran način, nastavnicima, učenicima, roditeljima i medijima preporučuje edukacija o važnosti poštovanja drugih i prihvaćanju različitosti.

Puno iskustva s tim temama ima jedina multinacionalna škola u Hercegovini – Međunarodna osnovna škola Mostar, u kojoj svaki peti učenik dolazi iz inozemstva.

Direktorica škole Aida Ćosić napominje kako se u toj školi kontinuirano održavaju radionice o važnosti poštivanja drugih, prihvaćanju različitosti i rješavanju problema putem komunikacije s djecom.

– Imamo kroz tjedan sate na kojima pričamo s djecom o emocijama te kako se nositi sa strahovima, ljutnjom, mržnjom iz kojih se u osnovi i razvijaju nasilna ponašanja – pojašnjava direktorica.

Međunarodna osnovna škola Mostar uložila je i dodatne napore kako bi se pojačala fizička sigurnost učenika.

– Pored dežurnih nastavnika dodatno smo zadužili jednu osobu na ulazu u školu za doček učenika i roditelja, ali i drugih stranaka. Imamo i video nadzor i interfon na ulazu, u dvorištu škole, a svakako tu je i nastavnik koji nadzire učenike za vrijeme trajanja odmora – navela je direktorica Međunarodne osnovne škole.

Ona naglašava kako značajnu ulogu u nastavnom procesu imaju roditelji čija je dužnost prekontrolirati dječje ruksake prije dolaska u školu.

– S obzirom da naša djeca imaju osiguran prijevoz od kuće do škole mi smo sigurni da djeca nemaju nikakve predmete koji bi eventualno mogli predstavljati opasnost za sigurnost drugih – kazala je direktorica Aida Ćosić.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...