Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Izgrađena trasa autoceste na koridoru 5 c, od Bivoljeg Brda do Stanojevića, željno čeka građevinare s juga i sjevera

Izgrađena trasa autoceste na koridoru 5 c, od Bivoljeg Brda do Stanojevića, željno čeka građevinare s juga i sjevera

by | 4. lipnja 2021. 15:33 | Vijesti

Prema službenoj obavijesti polovicom svibnja završena je poddionica autoceste na koridoru 5 c Buna – Počitelj, u dužini od 7,2 kilometra.

Valja reći da je takva odrednica poddionice neprecizna jer je riječ o dijelu poddionice Buna – Počitelj, od Stanojevića do Bivoljeg Brda. Izuzev nekoliko stotina metara kod Rotimskog potoka gdje zalazi na mostarsko područje, dionica u cjelini prolazi područjem Čapljine. Ono što je žiteljima ovoga dijela Hercegovine manje više poznato izgrađeni dio autoceste od Bivoljeg Brda do Stanojevića, do daljnjeg je izvan funkcije.

Tek kada se završi poddionica Zvirovići – Počitelj moći će se djelomično staviti u funkciju, dok u cjelini čeka završetak nastavka poddionice Počitelj – Buna, od Rotimskog potoka do Bune. Dakle, ovo su teritorijalne odrednice trase autoceste, dok službene odrednice kod građana unose zabunu, da je nešto završeno što jedva da je počelo. Prema tome, trebat će još vremena da se u cijelosti završi poddionica Počitelj – Buna, a tek tada će svoju funkciju dobiti izgrađeni dio od Bivoljeg Brda do Stanojevića. Izvođač radova na ovoj trasi bila je tvrtka Hering d. d. iz Širokog Brijega, dok je izgradnju nadgledala španjolska tvrtka Aecom SLU.

Vrijednost Ugovora o gradnji iznosila je 25.692.383,53 eura s PDV-om. Sredstva za financiranje ovog dijela poddionice Buna – Počitelj osigurana su putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnih sredstava Europske unije u iznosu od 8,7 milijuna eura. Dakle, izgrađeni dio trase autoceste na koridoru 5 c od Bivoljeg Brda do Stanojevića odnosno Rotimskog potoka, u dužini od 7,2 kilometra, samo je dio poddionice Buna – Počitelj, a ne cijela poddionica kako se govorilo i govori.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2021/6/406autoput{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...