Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Prekida se generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u, potpisan Kolektivni ugovor

Prekida se generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u, potpisan Kolektivni ugovor

by | 27. studenoga 2023. 14:51 | Aktualno, Vijesti

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Milenko Bevanda i predsjednik pregovaračkog tima zdravstvenih radnika Ivica Anić svečano su u ponedjeljak potpisali Kolektivni ugovor kojim se od sutra u 8 sati prekida generalni štrajk u županiji, a zdravstveni radnici dobit će povećanje naknada za približno 30 posto.

Naime, Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plaća za 20 posto u sljedeće dvije godine, a dogovorena satnica je 2.45 marke. Pored toga, povećana je naknada i za noćni rad.

Predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač podsjetila je da je nova Vlada u pregovore sa zdravstvenim radnicima ušla u završnoj fazi, kazavši kako je ovo samo početak velikog posla koji je pred njima.

– Ovo potpisivanje Kolektivnog ugovora nosi značajno opterećenje za zdravstveni sustav i samo ako svi budemo angažirani na uspostavljanju sustava koji će osigurati ekonomičnu raspodjelu financijskih sredstava i ekonomičan utrošak tih sredstava te programe reforme u sustavu zdravstva, od utvrđivanja kriterija za plaćanje do realizacije u zdravstvenim ustanovama, ovaj sustav može opstati – pojasnila je ona.

Riječ je, kako je navela, o dodatnih 44 milijuna maraka.

Unatoč znatnim sredstvima koja će biti potrebno izdvojiti, ministar Bevanda smatra da su sve prepreke premostive ako postoji razumijevanja. Također je naveo da će trebati napraviti temeljitu reformu kako bi zdravstvo i dalje moglo ostati na zdravim nogama.

– Ovaj Kolektivni ugovor sa sobom je nosio korekciju i satnice za liječnike, stomatologe i doktore medicine. Ne može biti razlika u satnici u istoj instituciji, tako da je to jedno dodatno opterećenje – pojasnio je on.

Predstavnik sindikata Ivica Anić rekao je da su ovime osigurali veća primanja za više od 4 tisuće radnika, zahvalivši predsjednici Vlade i ministru što su ih u kratkom vremenu pozvali na razgovor, saslušali njihove probleme i krenuli u rješavanje.

Predsjednica Vlade Marija Buhać osvrnula se i na probleme u Domu zdravlja Konjic čiji su djelatnici nedavno dobili jednu plaću od četiri koliko im se dugovalo, nakon čega su liječnici povukli kolektivni otkaz i nastavili s radom.

– Problemi Doma zdravlja Konjic su problemi koji se vuku duži niz godina. Nisu vezani samo za iznose financiranja, problemi su višeslojni. Na zadnjoj sjednici imali smo inicijativu vezanu za to i odlučili smo održati sastanak s predstavnicima Doma zdravlja Konjic i predstavnicima Grada Konjic, kao osnivačima te ustanove, kako bismo dobili prvu preliminarnu analizu a onda definirali daljnje korake – rekla je Buhač.

Pojasnila je da u Domu zdravlja Konjic postoje problemi organizacije zdravstvene zaštite te da samo u činjenici da u ovoj ustanovi nije zaživjela obiteljska medicina oni gube jako velike iznose financijskih sredstava koje im dodjeljuje Zavod. Kako kaže, veliki su problemi nastali i pri samoj podjeli bolnice i Doma zdravlja, odnosno tko tu što plaća i radi.

Kada je u pitanju reforma zdravstvenog sustava u županiji, ministar Bevanda kaže da su svjesni situacije u zdravstvu.

– Imamo, ne jedan, nego sedam vidova financiranja i ustrajat ćemo na tome da svi budu uključeni u financiranje na način kako dolikuje. Druga stvar je pitanje suosnivača. Ne mogu osnivači deklarativno uzimati učešće u vlasti, a da u obvezama ne sudjeluju. Povukli smo već to pitanje. Zdravstvo je jako složeno i to ne rješavaju puno jači sustavi od nas, ali pokušat ćemo riješiti putem dogovara i pregovara i da se postupa prema propisanom i da napravimo novi modalitet u sustavu zdravstva koji će garantirati opstojnost zdravstva – podvukao je ministar.

Kaže da ne mogu prihvatiti da su za sve probleme krive zdravstvene institucije.

Premijerka Buhač na kraju je rekla da će već sutra uputiti dopise da sve zdravstvene ustanove dostave svoje programe investiranja na temelju kojih će se u proračunu izdvojiti sredstva za investicijsko održavanje.

Tekst/Foto: Fena

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...