Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Predstavljanjem Zbornika radova završeno Stolačko kulturno proljeće

Predstavljanjem Zbornika radova završeno Stolačko kulturno proljeće

by | 8. lipnja 2018. 14:48 | Vijesti

Retoričko-poetska serenada o Stocu i Maku uz ‘kamene spavače’

Spušten je zastor na šesnaesto po redu Stolačko kulturno proljeće, manifestaciju koja se etablirala kao nezaobilazni kasnoproljetni sadržaj grada na Bregavi, pa i šire. Kao da je svoj prilog završnom činu predstavljanju zbornika „Stolačko kulturno proljeće“, htjelo dati i nebo?! Idealno vrijeme na Radimlju je dovelo Stočane, njihove prijatelje, poklonike kulture, lijepe riječi i radoznalce. Jednom riječi sve se uklopilo i poklopilo, a kao šlag na cijeli ugođaj bila je priča o Mehmedaliji Maku Dizdaru, velikom pjesniku Hercegovine, uz njegove „kamene spavače“.
„Mi matičari u Stocu, smo ponosni na ovu našu manifestaciju i sretni što ćemo za dvije godine postati punoljetni“, kazao je u uvodu završene večeri dr Mladen Bošković predsjednik stolačkog odbra Matice, te naglasio da je ovogodišnji zbornik u tematskom dijelu posvećen pjesništvu Maka Dizdara.
„Želimo da i mi Hrvati kažemo, što mislimo tko je bio Mak Dizdar“.
Uslijedila je mala svečanost tijekom koje je dr. Mladen Bošković, generalnom pokrovitelju Stolačkog kulturnog proljeća dr. Draganu Čoviću, uručio prigodno priznanje, za promicanje ugleda i rada, Matice hrvatske Stolac, zatim umjetničku sliku akademskog slikara Stjepana Skoke iz Ljubuškog, te suvenir Stolačka tarča, rad akademskog kipara Ernesta Markote iz Čapljine.
Zbornik je u kraćim crtama predstavio njegov urednik Željko Raguž. Kao svojevrsni uvod u glavnu temu, priču o Maku Dizdaru, Raguž je prošetao od 395 godine i smrti rimskog cara Teodizija, nakon čega se jedinstveno rimsko carstvo dijeli, a prostori jugoistoka Hercegovine postaju dio Zapada. Slijedila su stoljeća i mijene, dolazak Slavena, pa osmanska osvajanja, različiti prodori i svojevrsni „susreti civilizacija“ koji su doveli do rađanja specifičnih kulturnih fenomena, kao što su bosanskohercegovački srećci.
„Upravo je naš Stočanin Mak Dizdar, na temeljima natpisa, simbola sa stećaka, napravio svoje književno stvaralaštvo, i mi Stočani upravo iz toga razloga smatrali smo svojim obvezom da mu se zahvalimo što je svojim stvaralaštvom prenio i dio kulture našeg naroda s ovoga prostora“, obrazložio je urednik Raguž izbor književnog stvaralaštva Maka Dizdara kao središnje teme ovogodišnjeg zbornika. Uz tematsku cjelinu o Maku Dizdaru, Zbornik donosi i radove iz povijesti stolačkog kraja i Hercegovine, zatim učeničke radove kroz koje se izborom tema, nastoji razvijati zavičajna ljubav. Godišnjak donosi i priloge iz arheologije, rasprave i studije o onomastici i toponimiji, političke polemike, katalog o održanoj izložbi Slavka Katića u Zagrebu, o selu Hotanj u neumskom zaleđu.
Biranim riječima o stvaralaštvu Maka Dizdara govorili su Ivan Sivrić, predsjednik Društva pisaca Herceg-Bosne, Zdravko Kordić, pa Mile Pešorda dobitnik ovogodišnjeg Hrvatskog stećka, te Miroslav Palameta. Kao zoran siže tih izlaganja može se uzeti poruka dr. Miroslava Palemete, inače Stočanina upućena slušateljstvu, a time i javnosti:
„Čitajte Maka Dizdara, to je veliki pjesnik!“
Svoj obol programu predstavljanja zbornika Stolačkog kulturnog proljeća, pjesmom su dali ženska pjevačka skupina Vidoštačka kraljica i Leon Lasić, a kazivanjem stihova Ana Dragozet i Ivan Volić. Program je nadahnuto vodila Tina Laco.
D. Musa


Dragan Čović: „Ni izbliza ne baštinimo ono sve što bi mogli“

Okupljenima na Radimlji, među stećcima u gotovo mitskom ambijentu, obratio se i dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, koji je pored ostalog kazao:
„Meni je drago da sam ove godine prihvatio biti pokrovitelj i dok god vi zovete, a ja budem radio nešto korisno, rado ću biti uz Stolac i ovakva kulturna događanja, jer ovo je jedinstveno mjesto ovdje na Radimlji. Mnoštvo poticaja, bojim se da mi ni izbliza još ne baštinimo ono sve ono što bi mogli, kada je u pitanju naša kultura, tradicija, povijest uopće. Ovih dana smo opterećeni nekim drugim temama, sigurnosnim, političkim, izbornom zakonu, onda zamislite kakva je relaksacija doći ovdje i uživati u ovakvom predstavljanju“, kazao je dr. Dragan Čović hrvatski član Predsjedništva BiH, izrazivši svesrdnu potporu stolačkim „matičarima“, da nastave putem kojeg su zacrtali. (dmu)


 {gallery}2018/stolac_prolj{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...