Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Predstavljanje knjige „Kako me je Bog vodio” u Stocu

Predstavljanje knjige „Kako me je Bog vodio” u Stocu

by | 22. veljače 2024. 10:50 | Aktualno, Vijesti

Biskupijski centar Sarsenterum u petak 23. veljače 2024.god. u 19.30 sati organizira predstavljanje autobiografije “Kako me je Bog vodio” isusovca Antona Puntigama. Predstavljači će biti: Mons. Ratko Perić, biskup u miru, prof. dr. sc. Ivan Šestak – isusovac i prof. dr. sc. Miroslav Palameta.

Anton Puntigam (Salzach u Štajerskoj, Austrija, 15. svibnja 1859. – Beč, 4. rujna 1926.) jedno je od važnih imena iz prošlosti Vrhbosanske nadbiskupije jer je, kao svećenik, odgojitelj, kulturni radnik i član Družbe Isusove, dao velik doprinos na brojnim područjima, ostavio dubok trag u duhovnosti, odgoju i kulturi te time također snažno obilježio prisutnost i djelovanje svoje redovničke zajednice na području Nadbiskupije.

Riječ je o predstavljanju autobiografije austrijskoga isusovca koji je 27 godina proveo u Travniku i Sarajevu radeći kao profesor i odgojitelj u sjemeništu te kao svestrani pastoralni djelatnik s mladima.
Puntigam je bio jedan od prvih članova isusovačkoga reda koji su na poziv prvoga vrhbosanskoga nadbiskupa mons. Josipa Stadlera bili poslani od provincijala Austrijske provincije Družbe Isusove da pomognu u izgradnji i učvršćenju novo uspostavljene crkvene uprave u BiH (1881.). Bio je odgojitelj svih Duma, koji su školovani i odgajani u Travničkom sjemeništu i Bogosloviji u Sarajevu za njegova 27-godišnjeg djelovanja.

On je, među ostalim, utro put procesu za proglašenje blaženim Petra Barbarića, koji se u Travniku osobito časti. Osim toga, Puntigam je 1900. organizirao nacionalnu proslavu posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu, a potom malo kasnije i posvetu Bezgrješnoj (1904.). Odjeci tih događaja doslovno odzvanjaju i danas u crkvenim pjesmama koje Hrvati tako rado pjevaju, a to su: Do nebesa nek se ori i Zdravo Djevo.
Premda je napisana kao autobiografija, knjiga sadrži elemente povijesnoga svjedočanstva, etnografske radoznalosti i literarno uobličenih uvida u društvene odnose, političke ideje i psihologiju aktera.

Izvor: Grad Stolac

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...