Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Knjižnica Ljubuški i udruga Bilig ugostili autore iz Ravnog i Čapljine:Večer tradicije, stiha i narodnih običaja

Knjižnica Ljubuški i udruga Bilig ugostili autore iz Ravnog i Čapljine:Večer tradicije, stiha i narodnih običaja

by | 14. listopada 2021. 16:01 | Vijesti

   Predstavljanje knjiga Stanislava Vukorepa „Sjahali kićeni svatovi“ i Vesne Slobođan Papac „Prođi brata zovi svata“ bilo je svojevrsni praznik tradicije juga Hercegovine kroz svadbene običaje i deseterački spjev o njima. Promocija ovih knjiga sadržajno vezanih za jug i jugoistok Hercegovine, u Ljubuškom je privukla zavidan broj poklonika pisane riječi. Konstatacija mr. Ante Paponje kako je knjiga „Sjahali kićeni svatovi“ djelo „važne pučke tradicije i kulture“, bila je svojevrsnih šlagvort besjede o zanimljivim djelima ravanjsko-čapljinskog dvojca.

   „Ovdje se radi o djelu koje se odnosi na jedan vrlo važan segment naše kulture, radi se o hrvatskoj tradicijskoj pučkoj kulturi koja je u biti u temelju postojanja našega naroda. Sve ono što nas je održalo, što nas čini onakvim kakvi danas jesmo, naš identitet, naši običaji, naši pogledi na svijet, to je u biti zasluga te naše usmene pučke kulture, našega deseterca, gusala, narodnih običaja koji su nas proveli kroz vrlo tešku povijest i dvadeseto stoljeća“, konstatirao je mr. Paponja, te na upit bi li danas bile moguće vojnički strukturirane i ustrojene svadbe poput u knjizi „Sjahali kićeni svatovi“ opisanih, nastavio:

   „Ako bi se to instrumentaliziralo i uložili veliki napori moglo bi se to napraviti, međutim takvi svatovi više spontano ne mogu živjeti. A kultura je uvijek pitanje spontanosti. Kulturom nazivamo ono što se spontano održava samo od sebe. Ako bi mi nešto iscenirali, prisiljavali na izvjestan način, poticali bez potpore stvarnosti, onda to nije to. Mi možemo to režirati, ali u nekom spontanom našem življenju nešto slično nije moguće“, kazao je mr. Paponja, te naglasio da je knjiga Stanislava Vukorepa „prvorazredni uradak, koji zahtjeva multidisciplinarni pristup, knjiga koja ima pretenzije monografije, svojevrsna bibliografija izvora za izučavanje naše etnologije. Sjajno djelo!“

   Ruku pod ruku s knjigom „Sjahali kićeni svatov“ ide djelo „Prođi brata zovi svata“ Vesne Slobođan, spisateljice iz Ravnog. Riječ je o svatovskoj pjesmarici nastaloj prilikom uprizorenja svadbenih običaja u Ravnom po knjizi „Sjahali kićeni svatovi”. Zanimljivo, knjiga radnju, odnosno pjesmu, prati odgovarajućim slikama. Govoreći o knjizi prof. Ljiljana Herceg je uz ostalo naglasila:

   „Ova knjiga revitalizira našu usmenu narodnu tradiciju poštujući sve one formalne elemente počevši od te deseteračke metričke forme, autorica usvaja i jezik i formulacije i sve one ustaljene epske postupke poznate kod naših epskih usmenih pjevača. Autorica vjerno uspijeva preslikati duh nekog minulog vremena, pomno i detaljno prati cijeli proces svadbenog obreda. Riječ je dakle, o knjizi Prođi brata zovi svata, koja se kao svojevrsni književni literarni komentar referira na knjigu Stanislava Vukorepa Sjahali kićeni svatovi. Te dvije knjige se prožimaju u nekoj sinergiji i u središte stavljaju sve detalje vezane za svadbene običaje, počevši od formiranja svadbene povorke preko svih onih detalja kao što su bacanje jabuke, blagoslivljanje svatova, svadbene povorke, prošnje mladenke, njezina povratka u novi dom… Dakle, vrlo uspješno literarno ostvarenje koje zaista, ako ne znamo da je riječ o nekom autorskom djelu možemo pomisliti da je nastalo iz nekoga dalekoga vrela naše usmene epske tradicije“, naglasila je profesorica Ljiljana Herceg, ističući da knjiga „nije samo svjedočanstvo minulog vremena nego jedna zaista umjetnički vrijedna knjiga koja ima i svoju estetsku dimenziju, pored etnografske i povijesne, tako da su svi ti elementi podjednako važni“.

   Autori – Stanislav Vukorep, publicist, arheolog i etnolog iz Čapljine i Vesna Papac Slobođan iz Ravnog, iznijeli su put do nastanka dijela pri tome ističući pomoć drugih, ali i prepreke na koje su nailazili. Kakav je to trnovit put svjedoči podatak kojeg je iznio Stanislav Vukorep koji je uzgred rekao kako je za izradu knjige „Sjahali kićeni svatovi“ kontaktirao oko 2.000 ljudi, od kojih je oko 200 snimio… Boris Brkić bio je moderator programa kojeg su organizirali Gradska knjižnica Ljubuški i udruga Bilig iz Ljubuškog.

D. Musa

{gallery}2021/10/ljubuskiknjiga{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...