Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac: Naši korisnici od svibnja će moći koristiti sve pogodnosti 4G mreže

Predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac: Naši korisnici od svibnja će moći koristiti sve pogodnosti 4G mreže

by | 19. travnja 2019. 12:25 | Vijesti

I na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, HT ERONET imao je iznimno zapažen nastup. U fokusu je bila svečana promocija 4G mreže i puštanje u rad testnoga signala.

Također, HT ERONET predstavio je i niz svojih novih ponuda i usluga za poslovne i privatne korisnike, a još jednom je naglašena odlična suradnja sa Sveučilištem u Mostaru.

O svemu tome razgovarali smo s predsjednikom Uprave HT ERONET-a Vilimom Primorcem.

Gosp. Primorac, iza nas je još jedan Sajam gospodarstva u Mostaru, gdje se, već tradicionalno, predstavio i HT ERONET. Jeste li zadovoljni ovogodišnjim nastupom?

  • Svake godine, pa tako i ove, 22. put zaredom, sajam je bio prigoda za nove susrete, poslovne razgovore, dogovore, razmjenu znanja i iskustava, i u tom pogledu bilo je, uistinu, sadržajno.

Ono što bih posebno istaknuo jest da smo simbolično, upravo na Sajmu, pustili u rad 4G mrežu, a sam događaj, imao je odličan odjek u javnosti. Time smo se, zajedno s našim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom, potvrdili kao jedan od tehnoloških lidera na ovim prostorima i, naravno, tu ne mislimo stati. Želimo u potpunosti u praksi potvrditi naš moto: Digitalna kompanija za digitalno doba.

Možete li našim čitateljima pojasniti – što je to 4G?

  • 4G mreža je četvrta generacija mobilne komunikacijske tehnologije i dolazi kao nasljednik 3G i 2G standarda. Donosi napredak u tehnološkom razvoju mobilnih komunikacija i predstavlja trenutno najnapredniju komercijalno dostupnu tehnologiju bežične razmjene podataka koja se najviše vidi u većim brzinama mobilnog interneta. Osnovna razlika između 3G i 4G tehnologije je u tomu što 3G koristi drugi standard za telefonske pozive, dok 4G pozive obavlja u potpunosti putem internet protokola. 4G mreže imaju veći kapacitet i veću mogućnost prijenosa podataka.

Što, konkretno, uvođenje 4G-a znači za korisnika?

  • Na 4G mreži možete, primjerice, bez čekanja na učitavanje, uživo gledati HD televizijski program, igrati online igre (bez prekida) ili ostvarivati videopozive u savršenoj HD kvaliteti. 4G mreža predstavlja puno veću kvalitetu u konzumiranju suvremenih digitalnih usluga zahvaljujući dosta većim brzinama prijenosa podataka. 4G mreža omogućava oko 10 puta veću brzinu downloada podataka i oko 20 puta veću brzinu uploada podataka, u odnosu na 3G.

Uskoro stiže i komercijalna uporaba 4G mreže. Kako je korisnici mogu aktivirati?

  • 4G će za korisnike HT ERONET-a biti u komercijalnoj ponudi početkom svibnja i bit će dostupan svim korisnicima ERONET mobilne mreže. Kako bi korisnici koristili 4G, trebaju imati uređaj i SIM karticu koji omogućuju korištenje 4G signala.

Ima li dodatnih troškova kod korištenja 4G-a?

  • Korisnici nemaju dodatnih troškova pod uvjetom da koriste mobilni uređaj koji podržava 4G. Komercijalne usluge temeljene na novoj mreži, korisnicima HT ERONET-a bit će dostupne početkom svibnja ove godine, kada ćemo predstaviti i nove tarife koje će u potpunosti pokazati funkcionalnosti 4G mreže, naravno, uz zamjenu postojećih SIM kartica za USIM kartice.

Kakav je plan pokrivanja BiH 4G mrežom i u kojem razdoblju se očekuje pokrivenost cijele ili većine BiH 4G mrežom?

  • Plan pokrivanja i vremenska dinamika proizlazi iz Dozvole, tj. Članka 21. – Obveze pokrivanja, i HT ERONET će, zasigurno, ispuniti uvjete Dozvole po pitanju pokrivanja, a kvalitetom mreže omogućit će svojim korisnicima najbolje usluge na tržištu BiH. Obveza pokrivanja govornim uslugama je 98% putnih pravaca i 90% teritorija za pet godina.

HT ERONET predstavit će i nove ponude i tarife. Što biste izdvojili?

  • Za našeg korisnika želimo samo najbolje. Stoga su nove tarife kreirane u skladu s trendovima tržišta i potrebama korisnika, te će nuditi optimalnu količinu internetskog prometa, ali i minuta razgovora.

Vrlo blisko surađujete i sa Sveučilištem u Mostaru s kojim imate Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije. I na sajmu ste bili uključeni u zajedničke aktivnosti.

  • Tako je. Sudjelovali smo na 2. sveučilišnom gospodarskom forumu o temi – „Digitalna transformacija društva – uloga obrazovanja“. Društvo izvrsnosti, znanja, kompetencija, naš je zajednički cilj.

U sporazum sa Sveučilištem uključen je i naš poslovni partner Ericsson Nikola Tesla, čime su stvoreni kvalitetni formalni okviri za zajedničke projekte i inicijative.

Zajedničkom suradnjom HT ERONET-a, Sveučilišta u Mostaru i Microsofta opremili smo računalnu učionicu na Fakultetu zdravstvenih studija u kojoj je, između ostaloga, smješten i Microsoft Skills Centar. Opremanjem ovoga laboratorija, u okviru Sveučilišta, omogućili smo studentima stjecanje novih i poboljšanje postojećih IT znanja.

U sklopu ovog projekta dio studentske zajednice imao je priliku biti sudionik ovogodišnje Network 9 konferencije u Neumu i na taj način HT ERONET je omogućio studentima dodatno proširenje i obogaćivanje svojih kompetencija. Prošle smo godine pustili i besplatan Wi-Fi za područje kampusa Sveučilišta.

Nadamo se da ćemo u budućnosti realizirati još sličnih zajedničkih projekata što će, u konačnici, rezultirati unaprjeđenjem procesa digitalne transformacije društva u cjelini. Također, dio studenata Odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta obavlja praksu u našem Odjelu za korporativne komunikacije.

HT ERONET spreman je i za projekt Smart Cityja…

  • Činjenica je da održivi razvoj i pametne tehnologije postaju važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju. Kao dio projekta Smart Cityja čiji je cilj povećanje kvalitete života uz očuvanje resursa i smanjenje troškova, te kako bi gradovi učinkovito i aktivno uključili svoje građane u javni život, HT ERONET je kao temeljne ciljeve postavio: dostupnost brzog i ultra-brzog fiksnog interneta (VDSL, FTTx), radijsko pokrivanje – dostupnost brzog MI-a (4G), suradnja s lokalnom zajednicom, suradnja s akademskom zajednicom. Ovaj projekt HT ERONET može podržati investicijama u infrastrukturu i kroz digitalnu transformaciju, a spreman je implementirati Internet of Things/Smart City tehnološki okvir.

I, za kraj, gosp. Primorac, što HT ERONET, kao jednog od ključnih telekom operatera, izdvaja u odnosu na konkurenciju?

  • Svakako, jedna od primarnih naših prednosti je stalni fokus prema korisniku i ponuda širokog spektra integriranih telekom usluga najviše razine kvalitete. Naravno, sve to uz najpovoljniji odnos prema onome što sam korisnik plaća za takve usluge i proizvode koje nudimo. Upravo takav, jedinstven pristup u ponudi modernih, inovativnih i jednostavnih usluga te uz to – visokokvalitetnih proizvoda, uz samu jednostavnost i prihvatljive cijene, izdvaja nas u odnosu na konkurenciju i čini kompetitivnim na tržištu. Posebno me raduje činjenica da to naši korisnici prepoznaju i istodobno nam ukazuju visoko povjerenje, usprkos velikoj tržišnoj utakmici i tržišnim ograničenjima. Vjerujem da ćemo uspjeti ispuniti sve zacrtane ciljeve i planove, na zadovoljstvo svih naših korisnika i nas samih.

Odjel za korporativne komunikacije

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...