Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Zaustavljen slobodni pad bh. boćanja – prvak ponovo u Kupu prvaka

Zaustavljen slobodni pad bh. boćanja – prvak ponovo u Kupu prvaka

by | 22. studenoga 2018. 14:57 | Vijesti

   Pred bosanskohercegovačkim boćanjem još su dvije akcije – finale kupa i Boćarska večer, u subotu, 24-og studenog, te međunarodni Božićni turnir u Rijeci. Finale kupa bez obzira tko pobijedio – Čapljina ili Ante Rozić, neće presudno utjecati na procjenu i ocjenu tekuće sezone koja se u ovom sportu u BiH, još uvijek poklapa s kalendarskom godinom. Ništa bitno neće promijeniti ni nastup mlade reprezentacije na turniru u Rijeci. Svodeći račune učinjenog u ovoj sezoni Ilija Tomić tajnik Boćarskog saveza, kaže:

   „Na zadnjoj sjednici Upravnog odbora predsjednik Saveza Mate Grubišić, koji je ujedno i izbornik reprezentacije, podnio je izvješća o nastupima na Petoboju nacija u Pazinu, Europskom prvenstvu u Alassiju u Italiji, te svjetskom juniorskom prvenstvu u Kini. Nastupi na europskoj i svjetskoj sceni ocjenjeni su uspješnim. Ivan Galić je na Europskom prvenstvu osvojio brončanu medalju, dok je Mate Ćorluka na svjetskom prvenstvu u kineskom Jiaxingu, bio peti, medalja mu je izmakla za jednu boću“, kaže tajnik Tomić, a zatim posebice ističe:

   „Tijekom nastupa na natjecanjima nastojali smo najprije s predstavnicima Srbije i Crne Gore, postići dogovor oko natjecanja u europskim kupovima. Kao promotori naše inicijative zauzeli su se predstavnici Hrvatske. Na sastancima u Alassiju i Jiaxingu, naišli smo na razumijevanje Svjetske boćarske federacije – F. I. B., pa će od iduće sezone naš prvak zajedno s prvacima Srbije i Crne Gore, razigravati za plasman u Kup europskih prvaka – C1, odnosno Kup nacija – C2. Iz tog natjecanja ispali smo zbog nesudjelovanja u Kupu europskih prvaka 2014., te Kupu nacija 2016. Naišli smo na razumijevanje, pa će od 2019. godine naš prvak s prvacima Srbije i Crne Gore, razigravati za plasman u europske kupove. Pobjednik tromeča nastupit će u Kupu prvaka, a ostala dva u Kupu nacija. Prezadovoljni smo tom odlukom. Bez obzira što mi u ogledu s najjačima nemamo realnih izgleda, za boćanje je vrlo bitno da primjerice u Čapljini koja je lani bila prvak, gostuje jedan Zrinjevac“.

   Uz vraćanje Boćarskog saveza normalnom funkcioniranju, što podrazumijeva nastupe klubova i reprezentacije u međunarodnim natjecanjima, boćari brinu i domaće brige pa su tako na nedavnoj sjednici Upravnog odbora donesene i sljedeće odluke:

   „Svi klubovi do naredne sjednice Upravnog odbora trebaju dostaviti rješenja o registraciji ne starija od četiri godine, a razlog je praktične prirode. Imamo niz klubova koji su članovi saveza, a godinama na djeluju. Međutim, njihovi predstavnici i dalje se vode kao članovi Skupštine ili tijela saveza, što otežava rad jer je teško osigurati kvorum. Isto tako do naredne sjednice Upravnog odbora, svi klubovi trebaju uplatiti kotizaciju za 2018. godinu. Oni koji su aktivni trebaju platiti kotizaciju u iznosu od 500 KM, a oni koji nisu aktivni, trenutno ne sudjeluju u natjecanju, 100 KM“, kaže tajnik Tomić.

   Uglavnom, umjesto zaključka moglo bi se reći da je u ovoj sezoni novo vodstvo Boćarskog saveza uspjelo zaustaviti slobodni pad bh. boćanja, a u narednoj su očito, još veće obveze.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...