Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Predstavljeni rezultati projekta „ĆIRO – Staza svjetske baštine”: Na malom prostoru veliko bogatstvo kulturne, spomeničke i kulinarske baštine

Predstavljeni rezultati projekta „ĆIRO – Staza svjetske baštine”: Na malom prostoru veliko bogatstvo kulturne, spomeničke i kulinarske baštine

by | 14. ožujka 2022. 17:20 | Vijesti

   Pravom turističkom turom za novinare od Čapljine do Zavale, u općini Ravno, dugoj osamdesetak kilometara i Drugom rekreativnom biciklijadom od Hutova, u općini Neum, do Ravnog, proteklog vikenda predstavljeni su rezultati projekta „ĆIRO – Staza svjetske baštine“.

Projekt se provodi u sklopu programa „EU4Business“ u Bosni i Hercegovini, a financirali su ga Europska unija i Vlada SR Njemačke u iznosu od 590.300 KM, što su i bespovratna sredstva. Ukupna vrijednost projekta iznosi 738.123 KM. Implementator projekta bila je Asocijacija za ekonomski razvoj – REDAH, u suradnji Gradom Čapljinom, te općinama Stolac, Ravno i agencijom Kula turist d. o. o. iz Počitelja – Čapljina.

   Na početku dvodnevne manifestacije rezultate projekta predstavili su Ivica Sivrić, direktor Asocijacije za gospodarski razvoj REDAH i Julijana Mikulić iz Stručne službe za lokalni gospodarski razvoj i europske integracije Grada Čapljine. Direktor Sivrić je povećoj skupini novinara uglavnom iz Hercegovine i Sarajeva, te drugim sudionicima u projektu, naglasio izvršene infrastrukturne radove i nabavljenu opremu za JU Radimlja – ulazna kapija, zamjena otvora i vanjski mobilijar, zatim JU Vjetrenica – opremanje sa IT opremom za info centar, zatim sanaciju puta u Počitelju, od Modriča do ulaza u grad s istočne strane u dužini od 2 kilometra, pa iluminacija trga i zgrade općine Čapljina, postavljanje prometnih znakova na novoj biciklističkoj ruti Ćiro Heritage Trail. Uz to za potrebe nove turističke ture preko Stoca do Ravnog, izrađena je i odgovarajuća dokumentacija, mapirana biciklistička staza, održane radionice – uz ostalog za deset turističkih vodiča obavljena je dodatna obuka, izvršena promocija…

   Uglavnom nakon tog uvoda novinari su iz Čapljine, krenuli za Počitelj, kojem je sada omogućen pristup s jugoistočne strane, zatim su posjetili Vinariju „Vina Zadro“ iz Domanovića, pa čuvenu nekropolu stećaka Radimlju, zatim predahnuli su Stocu, pa nastavili do tajanstvenih Boljuna, nekropole također pod zaštitom UNESCO-a i to s najviše stećaka u tom društvu, i najviše natpisa. Za budućnost turizma na tom lokalitetu valja izdvojiti podatak da se tu nalazi stećak Velikog vojvode Vlatka Vukovića, višestrukog pobjednika u bojevima protiv Mađara i Osmanlija, vođe bosanske vojske u bitki na Kosovu Polju… Novinarska ekspedicija je s Boljuna krenula upravo na ćirinu trasu, posjetila bivšu željezničku stanicu Hutovo, pa nastavila do Zavale, gdje je zavirila u mističnu Vjetrenicu, a na koncu je uslijedio povratak u Čapljinu.

   Drugog dana težište je bilo na ugodnoj vožnji biciklima kružnom stazom od Hutova do Ravnog u dužini od 60 kilometara. Naravno i biciklisti su razgledali špilju Vjetrenicu, manastir u Zavali, uživali na čistom zraku i lijepom kasno zimskom danu. Nikša Vuletić, direktor JP „Vjetrenica – Popovo polje“ je naglasio značaj cikloturizma za to od Federacije BiH prometno izolirano područje, te podcrtao: „Za sve bicikliste kod organiziranih biciklijada ulaz u Vjetrenicu i pratnja vodiča su besplatni“!

   Zanimljiv je bio i podatak kojeg iznijela Stanislava Borovac, cikloturistički vodič i članica tima Herzegovina Bike: „Hercegovina raspolaže sa oko 1200 kilometara mapiranih biciklističkih staza i idealna je destinacija za cikoturizam. Promocijom baštinske vrijednosti određenog područja i njihovog stanovništva kroz projekte kao što je Ćiro staze svjetske baštine, kreirana je nova turistička ponuda“.

   Na koncu kao zaključak moglo bi se reći da bi projekt „ĆIRO – Staza svjetske baštine“, istočna varijanta projekta „Ćiro“ koji je realiziran 2016. godine, trebao oživjeti vrijednu gastronomsku, kulturnu i povijesni baštinu tog dijela Hercegovine. Kolege s kojima smo dijelili cjelodnevno putovanja, čak i iz Mostara, bili su zatečeni što sve na tako maloj ruti ima. Taman što su mnogi prvi puta pogledali Počitelj iz ptičje perspektive, s istočne strane, u Vinariji „Vina Zadro“ dočekali su ih tradicionalni hercegovački specijaliteti, uštipci s tri vrste sira, goveđim i svinjskim pršutom, tri vrste vina… Bilo je to kraljevstvo za nepca, slijedio je posjet Radimlji koja je kolegama manje – više poznata, ako ništa iz tv. priloga, a zatim odmor u Stocu. Zatekle su iz spoznaje o značenju nekropole Boljuni, kao i informacije Stanislava Vukorepa istraživača i publiciste iz Čapljine, o uskotračnoj pruzi Gabela – Dubrovnik – Zelenika, odnosno Trebinje – Nikšić. Na koncu su ih u motelu „Zavala“ dočekali specijaliteti tog dijela Hercegovine, a šlag na tortu bilo je razgledanje Vjetrenice. Dojmovi su na koncu rute sumirani u Čapljini. Morao primijetiti da su novinari izvještavali s lica mjesta, snimali priloge za buduće emisije, tako da će ovaj dio Hercegovine dobiti značajnu medijsku promociju.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2022/3/315ciroruta{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...