Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

na veletržnicu u Tasovčićima poranili crveni i bijeli luk

na veletržnicu u Tasovčićima poranili crveni i bijeli luk

by | 26. travnja 2019. 16:32 | Vijesti

Pravo iznenađenje koncem tjedna, dočekalo je kupce na veletržnici u Tasovčićima, jer su unatoč ne baš toplom proljeću, stigli domaći crveni i bijeli luk. To je rekordno rano, posebice kada je u pitanju bijeli luk, koji je obično na veletržnicu dopreman sredinom ili u drugoj polovici svibnja, dok se crveni luk pojavljivao nešto prije, ali ne prije prvosvibanjskih praznika. Cijena bijelog luka je 6 KM, a crvenog 2,3 do 2,4 KM, dok je uvozni 1,9 do 2,2 KM. Pojava ovogodišnjeg crvenog luka oborila je cijenu starog koja je dosezala do 3 KM. Zeleni luk tzv. pera cijene se od 2,7 do 3,4 KM. Cijena ranih, plasteničkih krumpira je u blagom padu i trenutačno su od 2 do 2,2 KM, dok je zimski krumpir nevesinjski i uvozni njemački, nešto skuplji 1 do 1,1 KM.

   Cijena kupusa je u padu, mladi i zimski kupus cijene se od 1,3 do 1,4 KM. Jeftiniji su još zelena salata 0,6 do 1,3 KM, blitva 0,7 do 1 KM, pa špinat 0,9 do 1,3 KM, krastavci koji su oko 2 KM, a nešto jeftinija je i prasa 2 do 2,7 KM.

   Uz zimske krumpire evidentirali smo još neka poskupljenja u prvom redu mrkve, čija je cijena skočila na 1,2 do 1,4 KM, zatim peršina i celera čija je cijena sada 3 do 4 KM, a nešto skuplja je i cikla koja se cijeni 0,9 do 1 KM.

   Dakle, protekli tjedan kada je povrće u pitanju u svakom pogledu, bio je turbulentan, pa je prošlotjedne cijene zadržala tek nekolicina proizvoda – karfiol koji je i dalje oko 2 KM, zatim kelj koji je od 1,4 do 1,6 KM, brokula čija je cijena 3,5 do 4 KM, raštika 2 do 3 KM i tikvice koje se cijene od 2 do 2,5 KM.

   Ponuda domaćeg voća svedena je na samo nekoliko artikala, jabuka i dalje ima u velikim količinama, a cijene su pristupačne 0,6 do 1,4 KM, povremeno bude suhih smokava koje se cijene 4 do 6 KM, dok cijena jagoda ubrzano pada i trenutačno je 2,5 do 3,5 KM. Sve navedene cijene su na veliko.

   U ponudi su i kuke, a cijena vezice i dalje se kreće oko marku, što bi značilo da je kilogram 4 KM.

   Na prilazu veletržnici znatno manja gužva nego prošloga petka, čemu je doprinijela smanjena ponuda drva i stajskog gnojiva koji stižu iz istočne Hercegovine. Riba je imala standardnu cijenu – somići i srdela cijenili su se po 6 KM, pastrva iz uzgoja bila je 9, šaran 11 KM, a fileti 14 KM. Jegulja se bila uobičajenih 40 KM za kilogram. Jaja od domaćih koka, zavisno od veličine, cijenila su se od 0,20 do 0,30 KM komad, koke za uzgoj bile su od 10 do 12 KM, a mladi pijetlovi 10 do 15 KM. Prodavač iz Nevesinja, ispred veletržnice, nudio je čak i prošlogodišnje kruške po cijeni od 2 KM kilogram?! Ražovo brašno bilo je 1,5 KM, dok se cijena heljdinog bila od 4 do 5 KM. Cijene mliječnih proizvoda imale su uobičajenu razinu, a kretale su se 4 do 6 KM mladi sir, pa do 20 KM suhi ovčji sa Zelengore, dok je ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima bio po 18 KM za kilogram. Kajmak je bio od 14 do 18 KM itd.

   Glavnu riječ na prilazu veletržnici, trenutačno vode prodavači presadnica, nude pravo obilje, a cijene na razini prošlogodišnjih. Zelena salata i peršin cijene de 0,10 KM komad, raštika je 0,20 KM komad, različite vrste kupusa su po 0,25 KM, rajčice od domaćeg sjemena su 0,30, dok se cijena paprika kreće 0,30 do 0,40 KM, krastavci i tikvice su 0,40 do 0,50, a najskuplje su jagode 0,50 do 1,0 KM. Naravno, kupnja većih količina smanjuje cijenu po komadu, odnosno cijena je u tom slučaju, stvar je pogodbe.

{gallery}2019/190426pijace{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...