Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Prvi „Uštipak fest“ i ‘Njegovo Veličanstvo Uštipak’ u Čapljini: Odziv građana premašio sva očekivanja, a na uštipak se čekalo i satima!

Prvi „Uštipak fest“ i ‘Njegovo Veličanstvo Uštipak’ u Čapljini: Odziv građana premašio sva očekivanja, a na uštipak se čekalo i satima!

by | 30. rujna 2019. 12:46 | Vijesti

   Prava sociološka analiza trebala bi za objasniti fenomen koji se dogodio na prvom „Uštipak festu“, gastro turističkoj manifestaciji, u Čapljini. Organizatori, Centar za investicije i razvoj poduzetništva, nisu ni sumnjali u odziv građana, a to je na osnovu broja prodajnih mjesta za uštipke i pivo, bilo par tisuća posjetitelja, međutim još za dana počela je prava invazija na središnji gradski trg kralja Tomislava. Pravi presedan bio je strpljivo čekanje posjetitelja u redu (!) na uštipke i craft pivo. Čekanje se znalo otegnuti, ali se nije odustajalo, jer uštipci su u pitanju. Primjerice, na čekanje duže od sata, uz tekst potpisanom, požalili su se znanci iz Mostara, i to u trenutku kada im je do cilja – uštipaka, trebalo još pet – šest metara gustog reda. Zaista neobjašnjivo da Hercegovci s bonom od 5 KM, čekanju oveću porciju uštipaka?!

   Fenomen drugi, majstori za spravljanje uštipaka narodski kazano „padali su s nogu“, tražili dodatnu vodu, vreće brašna… Da bi utolili želju za uštipcima i drugim specijalitetima i prekinuli čekanje, pojedinci su se hrabro ubacivali i u dio za organizatore i goste. Bila je to svojevrsna demonstracija moći tradicije, koja se na ovom prostorima doskora samo spominjala i naravno Njegovog Veličanstva Uštipka. Upravo velikim početnim slovima – kraljevski, nakon viđenog u Čapljini, mogao bi se pisati njegov status kod puka!

   U sklopu svečane ceremonije otvaranja festivala okupljenom mnoštvu u ime grada Čapljine kao glavnog pokrovitelja, obratio se dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik, koji je uz ostalo rekao:

   „Kada smo najavili ovaj festival mnogi su me pitali – zašto baš uštipak? Uštipak s razlogom, jer to je za napravit jednostavna vrsta hrane, uz to i jeftina, to je hrana naše povijesti, naše tradicije. Uštipak je hrana na kojoj su se mnoge generacije odgojile, a svi znamo da uz uštipak idu sir, pršut i vino, tako da je to sve skupa, jedan od razloga ovoga festivala. Ja bih iskoristio ovu priliku zahvaliti vrijednim ljudima koji su se uključili u festival i dali svoj doprinos. Još jednom velika hvala Centru za investicije i poduzetništvo – CIRP-u, na organizaciji“.

   Inače, kako je isticala Dijana Bošnjak, čelnica organizacijskog odbora, cilj manifestacije bio je „oživjeti uspavani gastro turizam Hercegovine kroz promoviranje autohtonih jela koja su obilježila povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine“.

   Naravno, na meniju nisu bili samo uštipci, jer su se mogli kušati pura, raštika, divlje zelje, pura s lučenicom, lešo i pečena janjetina, brudet od jegulja i žaba, riba plotica i pastrva, kruh ispod peke, teletina ispod peke, smokvala, pa ćupter, bademi, orasi, suhi ovčji sir iz mijeha, masni sir… Uglavnom, bio je to pravi koloplet jela kakva malo koja tradicionalna kuhinja u svijetu ima. Uštipak fest ih je na pravi način promovirao, što treba svakako i dalje nastaviti. Treba istaknuti da su veliki obol manifestaciji dale hercegovačke udruge poput STAPA, ugostiteljske tvrtke kao što su – Hajdučke vrleti, Marića gaj, motel „Park“ Karaotok, restorani „Storija“, „San Marino“, Nacionalni restoran MM…, Pršutana „Herceg“ iz Prologa kod Ljubuškog, pa vinarije… Zaista bi bilo teško pobrojati sve koji su doprinijeli uspješnom „Uštipak festu“.

   Kao šlag na kraju slijedio je koncert ansambla Trio gušt, naravno i tijekom koncerta jeli su se uštipci, sir, pršut… Valja reći da je „Uštipak fest“ otvoren Lino party-em s Lino uštipcima, a potom je uslijedio pravi trijumf tradicije, čiji je predvodnik bio uštipak. Zaključak, sigurno da oni koji su najprije čekali na bon, zatim na uštipak, pa onda na pivo, nisu baš oduševljeni prvim „Uštipak festom”, međutim krajnji zaključak o manifestaciji je vrlo povoljan. Prvi razlog za to je odziv građana koji je po slobodnoj prosudbi bio tri, četiri puta veći od očekivanja organizatora, drugi – generalni, bio je ovo trijumf uštipka ne kao delicije ili težačke slastice, nego kao autohtonog proizvoda, što je ujedno smjerokaz i organizatorima, i ugostiteljima, i turističkim radnicima… Poučak, kad mogu Talijani težačkom picom hraniti cijeli svijet, zašto Hercegovci svojim težačkim uštipkom ne bi mogli bar sebe i svoje goste!

   Na koncu valja reći i odati priznanje, organizatoru – Centru za investicije i razvoj poduzetništva i njegovim partnerima: Grad Čapljina, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Središnji državni ured za Hrvate izvan R. Hrvatske, Vlada HNŽ, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, Turistička zajednica HNŽ, Udruga STAP i Udruga Life.

{gallery}2019/ustipak{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...