Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Povika na vukove, a psi lutalice kolju ovce i jarce

Povika na vukove, a psi lutalice kolju ovce i jarce

by | 13. studenoga 2020. 16:39 | Vijesti

   Poznata mudroslovica – vika na vuka, a lisice meso pojedoše, na primjeru čapljinskog brdskog naselja Jasenice, mogla bi se parafrazirati u – povika na vukove, a psi lutalice kolju ovce i jarce.

Da psi lutalice znaju napraviti pravi pokolj osvjedočili su se mještani Jasenice i lovočuvari Lovačkog društva „Galeb” Čapljina. U malom stadu Hate Jazvin zvane Mima, priredili su pravi pokolj, zaklali su četiri ovce plus jarca! Za ti psa koja su uhvaćena na djelu to je zaista previše. Odnosno svatko bi zaključio da se u štalu stuštio čopor vukova, međutim nije bilo tako.

   „Ja bih prije svega pohvalio mještane Jasenice, koji su vidjevši što se dogodilo, zatvorili štalu i pozvali lovočuvara. Tako smo uspjeli detektirati počinitelje više sličnih napada na domaću stoku u zadnje vrijeme. Dan prije na Gorici su zaklane tri koze. Nije to jedina šteta u zadnje vrijeme, prije mjesec dana Zlatanu Jurkoviću u Trebižatskom polju zaklani su ovca janje i dvije koze”, navodi Zdravko Pranjić, tajnik Lovačkog društva „Galeb” Čapljina.

   Valja reći da je hvatanjem počinitelja na djelu čapljinskim lovcima pao kamen sa srca.

   „Obično kad se dogodi neka šteta obično se prozivaju lovci. Sada je očito da imamo čopor pasa lutalica. Prošle godine ubijena su dva člana tog čopora, sada na Jasenici tri, ali to nije kraj jer lovočuvari upozoravaju da je ostao još jedan dio tog čopora. Znam da mnogima pa i meni, kao kinologu, zvuči neshvatljivo da tri psa mogu napraviti pokolj kao na Jasenici. Sada se vidi da mogu. Kolju rekao bih iz objesti, jer stoku ne jedu. Ovi na Jasenici, nakon što su ih mještani zatvorili, prilegli su kraj žrtava kaže tajnik Pranić.

   Nakon što su vidjeli o čemu se radi lovočuvari su sukladno svojim ovlastima koje proizilaze iz Zakona o lovstvu Federacije BiH, pristupili njihovoj eutanaziji.

   Naravno, kod običnih ljudi ostaje dvojba, od kuda psima lutalicama, koji su prije toga bili kućni ljubimci, takva krvoločnost. U svakom slučaju, kada kupuju pse za kućne ljubimce građani bi morali povesti računa, što, odnosno koje vrste kupuju.

D. Musa

Foto: Lovačko društvo „Galeb”

{gallery}2020/201114lutalice{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...