Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Poziv na registraciju birača u inozemstvu za glasovanje na izborima u Hrvatskoj

Poziv na registraciju birača u inozemstvu za glasovanje na izborima u Hrvatskoj

by | 18. ožujka 2024. 16:07 | Aktualno, Vijesti

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini poziva sve državljane Republike Hrvatske koji namjeravaju glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH na prethodnu/aktivnu registraciju, sukladno odluci predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Izbori će se održati u utorak 16. travnja i srijedu 17. travnja na biračkim mjestima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju.

Rok za registraciju istječe u subotu, 6. travnja.

Birači koji neće biti u mjestu svog prebivališta na dan održavanja izbora, a imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, mogu podnijeti ”Zahtjev za prethodnu registraciju” kako bi glasovali u inozemstvu.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, da bi mogli glasovati, aktivno se registriraju po službenoj dužnosti ili na osobni zahtjev.

Naime, birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom prebivališta izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, nego će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u inozemstvu upisanoj u osobnoj iskaznici.

Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici trebaju podnijeti ”Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije”.

Birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske trebaju podnijeti ”Zahtjev za aktivnu registraciju” kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na stranici https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Zahtjeve za registraciju i potrebne obrasce birači mogu dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u BiH, a dostupni su i putem e-pošte na navedene adrese:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu: [email protected]

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru: [email protected]

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli: [email protected]

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banja Luci: [email protected]

Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu: [email protected]

Konzulat Republike Hrvatske u Livnu: [email protected]

Konzulat Republike Hrvatske u Orašju: [email protected]

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...