Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Potvrđena optužnica za zločine nad Hrvatima u Briševu

Potvrđena optužnica za zločine nad Hrvatima u Briševu

by | 15. ožujka 2024. 20:41 | Vijesti

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Veljka Brajića, Slobodana Taranjca, Ranka Kaurina, Branka Dženopoljca i Draška Topića za zločine počinjene nad Hrvatima 1992. u Briševu kod Prijedora, rečeno je na ročištu na kojem se raspravljalo o određivanju mjera zabrane.

Tužitelj Izet Odobašić je kazao kako smatra da postoje osnovi sumnje za izricanje mjera zabrane budući da je optužnica potvrđena, te da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega i ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i suučesnike.

– Tužiteljstvo BiH se odlučilo na predlaganje blažih mjera kojima bi se osigurala njihova nazočnost na Sudu i nesmetano odvijanje kaznenog postupka – rekao je Odobašić.

Za Brajića je tužitelj kazao da posjeduje državljanstvo Srbije, odakle i prima mirovinu, da su članovi uže obitelji u inozemstvu, a za Topića da posjeduje nekretninu u Sloveniji, te da bi mogli napustiti zemlju, pa je predložio oduzimanje putnih isprava.

Odobašić je napomenuo da se protiv Taranjca već vodi kazneni postupak, zbog čega je predložena mjera zabrane napuštanja boravišta. Dodao je da je optuženi “sklon utjecaju na zaštićene svjedoke”, te da je to uradio već u predmetu u kojem mu se sudi. Za optužene Kaurina i Dženopoljca je rekao da nisu pokazali suradnju tijekom istrage.

Kako je iz Tužiteljstva BiH ranije objavljeno, njih petorica se terete da su krajem srpnja 1992. godine planirali i sudjelovali u oružanom topničkom i pješačkom napadu na nebranjeno selo Briševo, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti, i okolna mjesta u blizini Prijedora. Tom prilikom je u samo nekoliko sati ubijena 61 žrtva, među kojima je najmlađi bio dječak od 16 godina, a najstarija žrtva imala je 81 godinu, kao i jedna maloljetna žrtva bošnjačke nacionalnosti. Optužnica je dva puta vraćana Tužiteljstvu na doradu.

Sve obrane su se usprotivile predloženim mjerama Tužiteljstva, te su tijekom izlaganja osporavale osnovanu sumnju.

Brajićev branitelj Siniša Dakić je kazao da ne zna na osnovu kojih dokaza je potvrđena optužnica budući da je Branko Basara izdao naredbu za napad na Briševo, zbog čega mu se sudi u Srbiji, a da je Brajić bio njegov zamjenik. Rekao je da njegov klijent ne posjeduje putovnicu, navodeći da je saslušan prije tri mjeseca u Tužiteljstvu BiH, od kada mu je poznato za što se tereti.

Dragan Međović, branitelj Taranjca, kazao je kako je njegov klijent poodmakle životne dobi i narušenog zdravstvenog stanja, kao i da nije propustio nijedno ročište gdje mu se sudi za zločine u Domu u Miskoj Glavi i na stadionu u Ljubiji.

Taranjac je rekao kako često putuje u Srbiju i Crnu Goru, gdje radi, te da bi mu zabrana putovanja utjecala na egzistenciju.

Savan Zec, branilac optuženog Kaurina, naveo je kako njegov klijent ne posjeduje putovnicu ni vozačku dozvolu, te da je riječ o umirovljeniku vezanom za mjesto u kojem živi. Kazao je i kako je njegov klijent prvo saslušan kao svjedok, a tek onda kao optuženi.

Iz obrane Dženopoljca su naveli kako je riječ o starijem čovjeku, koji nije imao sredstava za odaziv na poziv Tužiteljstva kada mu je upućen poziv, te da je o tome telefonski obavijestio tužitelja. Njegov branitelj Željko Gnjatović je rekao da ga je on drugi put dovezao u Tužiteljstvo na saslušanje.

Topićev branitelj Saša Dakić je naveo da njegov klijent ne posjeduje nikakve nekretnine u Sloveniji, te da se bavi poljoprivredom, od čega uzdržava obitelj. Naveo je da je Topić bio dostupan tijekom istrage i odazivao se na sve pozive.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...