Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Poticaji u poljoprivredi za 2022. godinu – po prvi put potiče se proizvodnja lubenica i kupusnjača

Poticaji u poljoprivredi za 2022. godinu – po prvi put potiče se proizvodnja lubenica i kupusnjača

by | 22. travnja 2022. 16:03 | Vijesti

 

Kratak rezime prvih reakcija na usvojeni program poticaja za 2022. godinu iz kuta Seljačkog saveza Federacije BiH, mogao bi se ukratko sažeti u sljedeće: „Sredstva nisu dostatna, ali program poticaja urađen u suradnji s resornim ministarstvom i Vladom Federacije BiH, do sada je najbolji, u okviru sredstava koja su bila na raspolaganju“. Podsjećamo, Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na žurnoj telefonski održanoj sjednici 15. travnja, usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele „Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu“ utvrđenih Proračunom F. BiH za 2022. godinu, u iznosu od 106.000.000 KM. U odnosu na prošlu godinu poticajima u poljoprivredi je namijenjena suma za 19 milijuna KM veća u odnosu na prošlu godinu.

O tome smo razgovarali s gsopodinom Draganom Pavlovićem, predsjednikom Seljaškog savez FBiH.

{mp3}draganpavlovicpotijacipovecani{/mp3}

Iz Seljačkog saveza F.BiH ističu da je odobreni iznos i način raspodjele dostatan za spašavanje postojeće poljoprivredne proizvodnje, dok bi za razvoj trebala bar duplo veća suma. Međutim, ispred svog članstva iz Seljačkog saveza ističu: „Zahvaljujemo resornom ministru Šemsudinu Dediću što je prepoznao trenutak za očuvanje proizvodnje, jer program je urađen upravo po mjeri poljoprivrednika, kao i vladi Federacije BiH, koja je predložene izmjene usvojila“.

Što je to što je oraspoložilo ne samo Upravni odbor nego i brojno članstvo Seljačkog saveza koji „pokriva“ cijelu Federaciju? Krenimo redom, Seljački savez je inzistirao na povećanju sredstava u proizvodnji. Argumenti Seljačkog saveza su prihvaćeni, poticaji za sve proizvodnje su povećani od 20 do 40 posto! Na primjer poticaj za uzgoj povrća sa 2.000 po hektaru povećan je na 2.800 KM, pšenice sa 600 na 750 KM po hektaru, voćnjaci, vinogradi i maslinici iznos je sa 1.300 KM povećan na 1.800 KM. Po prvi put u poticaje su uvršteni poticaji za proizvodnju lubenica i kupusnjača, iznos je kao i za povrće 2.800 KM. U animalnoj proizvodnji poticaj po litri kravljeg mlijeka povećan je s 0,29 na 0,34 KM. Potpore za kozje i ovčje mlijeko povećan je sa 0,45 na 0,60 KM po litru. Isto tako povećani su poticaji za tov junadi… Za jug Hercegovine značajno je i povećanje sredstava za proizvodnju presadnica u iznosima od 50 do 100 posto, zavisno od vrste. Primjerice, ako je raniji poticaj bio 0,1 KM po komadu prema usvojenom programu za ovu godinu novi će biti 0,2, 0,3 KM po komadu.

Stav Seljačkog saveza vjerojatno i najbrojnije udruge poljoprivrednika u Federaciji, o maksimalnoj podršci proizvodnji vođen je činjenicom da su inputi (repromaterijal, sjeme itd.), narasli od 100 pa do 400 posto. Vrlo zanimljiv je i podatak da je ukinuto ograničenje za fizičke osobe koje su mogle ostvariti poticaj do maksimalno 5.000 KM. Prema ovogodišnjem programu poticaja, kako za poduzeća, limita nema ni za pojedince, odnosno individualne proizvođače.

Iz usporedbe s Republikom Hrvatskom, koja ima približan broj stanovnika, jasno je zašto ovdašnji poljodjelci cijene da je odobreni iznos od 106.000.000 KM dostatan tek za očuvanje postojeće proizvodnje. Naime, Bosna i Hercegovina, računajući oba entiteta, za poticaje poljoprivredi u ovoj godini, izdvojit će oko 240 milijuna KM, dok će poticaji u Hrvatskoj iznositi oko 600.000.000 eura?! Dakle, usporedba sve kazuje. Da bi BiH vlastitom proizvodnjom supstituirala bar dio uvoza hrane koji je dostigao 80 posto (!) potreba, potrebna su znatno veća ulaganja.

Prijave za proizvodnju lubenica, kupusnjača i plantaže oraha do 1. svibnja

Sukladno novonastaloj situaciji, odnosno činjenici da su po prvi puta poticajima obuhvaćeni – lubenice, kupusnjače (kupus, kelj, karfiol, brokule…), te plantaže oraha, iz Seljačkog saveza pozivaju proizvođače da se prijave. Rok za prijave proizvodnji tih kultura je 1. svibanj 2022. godine.

Pomoć poljoprivrednicima po 50 litara besplatnog goriva

Mora se reći da su Federalno ministarstvo poljoprivrede i Vlada Federacije BiH, poljoprivrednike koji su ostvarili poticaje u 2021. godini, ugodno iznenadili i pomoći od po 50 litara besplatnog goriva po hektaru. Kako su u 2021. godini u F. BiH, poticaji ostvareni za oko 28.000 hektara, jasno je da se radi o značajnoj novčanoj sumi posebice ako se imaju u vodu trenutačne cijene goriva. Raspodjela goriva u nekim županijama već je počela.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...