Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Županijske poticaje za stare nasade smilja dobilo 190 uzgajicača, najviše Stočana 138, pa Čapljinaca 26…

Županijske poticaje za stare nasade smilja dobilo 190 uzgajicača, najviše Stočana 138, pa Čapljinaca 26…

by | 23. ožujka 2020. 12:36 | Vijesti

   Poticaje za biljnu proizvodnju za 2019-tu godinu u Hercegovačko neretvanskoj županiji iz oblasti biljne proizvodnje, ostvarili su i proizvođači smilja – stari nasad. Uvjete za ostvarivanje poticaja ispunilo je čak 190 proizvođača, od čega dvije trećine 138 iz stolačke općine. Slijedi Čapljina gdje je poticaj ostvarilo 26 proizvođača, pa općina Čitluk 14, Neum 7 i na koncu grad Mostar odakle su poticaj ostvarila četvorica proizvođača. Zanimljivo, za 2018. godinu poticaj za smilje – stari nasad, dobilo je 211 uzgajivača, među kojima su najbrojniji bili Stočani 169, pa Čitlučani 20, zatim Čapljinci 19 itd.

   Visina isplaćenih sredstava kretala se od 200 pa do 500 KM. Sukladno Programu i Naputku o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj-proizvodnji za 2019. godinu obračun novčane potpore za proizvodnju smilja – stari nasad, vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 100 KM po dulumu, odnosno 0,1 hektaru. Valja napomenuti da kako se ističe u odluci, klijenti su mogli ostvariti novčanu potporu do maksimalnog iznosa od 3.500 KM. Sukladno Programu i Naputku za klijente čiji zbirni iznos zahtjeva za Županijske novčane potpore premašuje 3.500 KM, obračun je umanjen do maksimalnog iznosa d 3.500 KM.

   Poticaje za biljnu proizvodnju – stari nasad smilja, u iznosu od 100 KM po dulumu, ostvarilo je osam proizvođača iz Bivoljeg Brda, po dvoje iz Domanovića i Opličića, te po jedan proizvođač iz Grada Čapljine, sa Zabrdalja, Šurmanaca, Dretelja, Čeljeva, Višića, Hotnja, Svitave, Gnjilišta, Bobanova Sela, Gorice, Doljana i Stanojevića.

   Poljoprivredne proizvođače podsjećamo da se u vezi promjena u proizvodnji u nadležni općinski odjel trebaju javiti do 31-og ožujka. Ukoliko ne prijave proizvodnju ne mogu računati na poticaje.

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...