Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Ilija Jurković, mladi poljoprivrednik iz Gabele: Smatram da nije potrebno bježat vani raditi i ovdje može živjeti

Ilija Jurković, mladi poljoprivrednik iz Gabele: Smatram da nije potrebno bježat vani raditi i ovdje može živjeti

by | 22. listopada 2019. 13:55 | Vijesti

   Poslovično na veletržnici voća i povrća u Tasovčićima kod Čapljine, prevladavaju stariji proizvođači ili prodavači. Mlađi postaju sve rjeđi. Međutim, ima i mladih koji ne odustaju od poljoprivreda poput Ilije Jurkovića iz Gabele kod Čapljine. Razgovor s ovim mladim uzornim poljoprivrednikom, počeli smo pitanjem – kako se priprema za zimu, odnosno što je sadio za prodaju u hladnijem dijelu godine:

   „Sadio sam zimske kupuse – crveni, kelj i glavati kupus, spanak, blitvu, tikvice… Tikvice do slane, a ostalo je zimska roba. Kupusa ima oko 40.000 salate 15-ak tisuća, spanak, tikvice i druga roba“, kaže ovaj očito je bilo uspješni poljoprivrednik, te na upit o ljetnoj sezoni nastavlja:

   „Ja sam zadovoljan, bilo je i dobrih i lošijih cijena, ali sam u prosjeku zadovoljan. Povoljne su bile cijene ranog bostana, paradajza, krastavca, rijetko kada je išao kao ove godine, sad je malo u zadnje vrijeme lošiji, ali je ekstra do sada bila cijena. Sve u svemu nije bila loša“.

   Ovaj mladi povrtlar iz Gabele obrađuje više od četiri hektara zemlje. Ima tri, četiri stalna radnika i zato može stići kako kaže „posao“, međutim općenito ima problema s radnom snagom. Kaže da vjeruje u rad, njegov slogan je – raditi, raditi, raditi…

   „Ja vjerujem u to zato i radim, borim se trudim, mislim da nije potrebno bježat negdje vani raditi, smatram da se može i ovdje živjeti, ako će se kvalitetno raditi. To je moje mišljenje, neko misli drukčije, ali ja mislim tako“.

   -Čuli ste za podatak da je BiH da je u prvih šest mjeseci BiH uvezla 92 posto konzumne hrane, a samo osam posto proizvela, vaš komentar?

   -To je žalosno čuti, da se ovoliko zemlje ne radi u nas, da je sve što kažu ‘pod kapinom’, a da uvozimo toliku količinu robe. To je šokantan podatak, ali tako je – šta, ne možemo protiv toga“, kaže ovaj mladi povrtlar, te na upit – plasira li svoju robu preko trgovačkih lanaca, naglašava:

   „Gledajte, ja sve što proizvedem prodam na ovoj veletržnici, ništa ne dajem tim kućama, plus uzmem od ljudi i to preprodam, evo vidite sada imam sedam, osam tone robe na štandu“, kaže Ilija koji očito je s plasmanom nema većih problema.

{gallery}2019/ilija{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...