Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Stolački turizam: Radimlja se primakla brojci od 9.000 posjeta, Boljuni čekaju put

Stolački turizam: Radimlja se primakla brojci od 9.000 posjeta, Boljuni čekaju put

by | 23. siječnja 2018. 15:07 | Vijesti

Poslije šestogodišnjih priprema polovicom 2016. godine na samitu UNESCO-a u Istambulu, donesena je odluka o upisu stećaka na Listu svjetske kulturne baštine. Među 22 nekropole iz BiH, naše su se i dvije stolačke, svima manje-više poznata Radimlja, te nekropola Boljuni s najviše natpisa. Za istaknuti je činjenica da Stočani nastoje tu pogodnost, kao u druge sadržaje, valorizirati u turističke svrhe. O tome brine Javna ustanova „Radimlja“ čiji ravnatelj Ante Vujnović, o prošlogodišnjem turističkom učinku kaže:

Kad je u pitanju turistička posjeta nekropoli stećaka na „Radimlja“ gdje mi imamo preciznu evidenciju, pa srednjovjekovnom sajmu stolačka „Tarča“ koju mi organiziramo u suradnji sa općinom Stolac i sveukupni broj dolazaka u Stolac, koji na žalost mi nemamo točan, smatramo da je godina bila i više nego uspješna. Navedenom trebamo pribrojati kulturno- glazbeni festival SMART FEST, pa advent u Stocu, zatim „Slovo Gorčina“, Dane Matice hrvatske…, broj posjetitelja koji su došli u Stolac, svakako je preko 25.000, što je više nego zadovoljavajuće. Uvjeren sam da će ta brojka rasti iz godine u godinu. Mi smo u protekloj godini pokrenuli par projekata koje ćemo nadam se, u ovoj godini realizirati, a svi ti projekti idu u svrhu povećanja turističke ponude naše općine.“

-Radimlja, kazali ste da imate preciznu evidenciju, koliko je u 2017-oj godini bilo posjeta, povećava li se broj nakon što se našla na Listi UNESCO-a?

-Rezultati su jako dobri, rekao bih fantastični, nakon što je Radimlja uvrštena na listu UNESCO-a. Prve godine 2014. za nepunu godinu, kada smo počeli raditi sa ulaznicama, imali smo dvije, tri tisuće, 2016-tu smo završili s 8,5 tisuća, a prošlu 2017-tu, imali smo 8.850 posjeta, nije to veliki povećanje u odnosu na prethodnu godinu, ali važno je, zadržan je trend rasta. Tu još moramo uključiti i manifestacije koje se ovdje održavaju, na Radimlji, to su Dani Matice hrvatske, dvije večeri, pa Slovo Gorčina, jednu večer, plus svi oni turisti koji dođu iza radnog vremena, ili prije radnog vremena, pa ne plate ulaznicu, tako da možemo reći da je Radimlju u prošloj godini posjetilo oko 11.000 turista. Mi smo tom brojkom zadovoljni, nastavit ćemo raditi na promociji Radimlje, kao i nekropole stećaka Boljuni, koja je također na listi UNESCO-a, ali i svih onih kulturno-povijesnih spomenika i manifestacija kojima mi upravljamo ili ih organiziramo“, kaže Vujnović, te kad je riječ o nekropoli Boljuni, nastavlja:

Na Boljunima nemamo evidenciju broja posjeta, jer nemamo stalno zaposlene osobe koja bi to mogla to raditi, ali imamo par aktivnih mještana. Oni kažu da su Boljuni dobro posjećeni, a to ‘ dobro posjećeni’ vjerojatno, znači par tisuća posjeta godišnje. Protekle godine počeo se pristupni put prema selu Boljuni, proširivati, radovi će se nastaviti i ove godine zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta, te općine Stolac, a nadamo se da ćemo to nastaviti i narednih godina. Prijavili smo nekropolu stećaka u Boljunima, za veliki projekt Vlade Federacije, pa očekujemo dobivanje novih sredstava do kraja godine, kako bi put do nekropole Boljuni, mogao primiti velike autobuse s obzirom da se sada može doći samo osobnim autima ili prijevozničkim, odnosno putničkim kombijima“.

Dakle, podaci govore da se uvrštenje stolačkih nekropola na listu UNESCO-a, pozitivno odrazilo na njihov status, dok na jednoj raste broj posjeta, gradnjom puta do raskošnih Boljuna, očekivati je sličan trend. Valja reći da posjetitelji Radimlje za razgledanje i stručnu pomoć, plaćaju jedan euro. Inače, pored dvije spomenute na stolačkom području nalazi se i niz drugih, a tu su i brojni drugi sadržaji kulturno-povijesne baštine, od obnovljene stare gradske jezgre, Starog grada, paleolitskog nalazišta Badanj, kod sela Borojevići itd. Uz uobičajene slabosti hercegovačkog turizma tu su i specifične kao što je loša prometna povezanost s Neumom, odakle bi se mogao očekivati značajniji priliv turista izletnika, nepostojanje hotela, u ratu porušeni nije obnovljen, i slično.

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...