Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom 21,35 posto

Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom 21,35 posto

by | 11. ožujka 2024. 12:29 | Aktualno, Vijesti

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za veljaču ove godine iznosi 2.898,90 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za prosinac 2023. iznosila je 1.296,00 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 619,00 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,71 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,35 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine: prehrana (44,66 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj košarici), stanovanje i komunalne usluge (13,52 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,46 posto), obrazovanje i kultura (10,35 posto), odjeća i obuća (10,35 posto), prijevoz (4,76 posto), te održavanje domaćinstva (6,9 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj košarici).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

 

tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...