Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Plenković otvara Mostarski sajam, očekuje se 800 izlagača iz 30 država

Plenković otvara Mostarski sajam, očekuje se 800 izlagača iz 30 država

by | 4. travnja 2024. 13:52 | Aktualno, Vijesti

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024. održat će se od 16. do 20. travnja, a ravnateljica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak smatra kako je razina kvalitete ovogodišnjeg izdanja podignuta za stepenicu više.

Na sajamskoj priredbi sudjelovat će više od 800 izlagača, zemlja partner je Republika Hrvatska, a Sajam će otvoriti hrvatski premijer Andrej Plenković, najavila je ravnateljica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak na konferenciji za novinare.

Dodala je kako su sajamski kapaciteti popunjeni prije više od dva mjeseca, a vlada veliko zanimanje za sudjelovanje u konferencijskom dijelu Sajma.

– Hrvatska će se predstaviti na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 400 metara četvornih, kao i na 200 metara četvornih kao individualne velike tvrtke. Sveukupno nam iz Hrvatske dolazi više od 40 tvrtki, a posebno nas raduje što su na Mostarskom sajmu najzastupljenije tvrtke iz Bosne i Hercegovine – istaknula je Bošnjak.

Potvrdila je kako će na Sajmu biti oko 800 izlagača iz tridesetak zemalja.

– Mađarska se svake godine predstavlja na sajmu od kada je bila zemlja partner, a tako rade i Srbija, Izrael, Turska, Italija, Austrija i ostale zemlje. Mostarski sajam je najveći sajam u ovom dijelu Europe – kazala je Bošnjak.

Mostarski sajam nadilazi gospodarsku dimenziju suradnje

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić podsjetio je kako je RH ponovno zemlja partner nakon 2017. godine, kada je to bilo na 20. jubilarnom izdanju Sajma.

– Sajam predstavlja jednu od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u ovom dijelu Europu i slobodno mogu ocijeniti kako Sajam nadilazi gospodarsku dimenziju suradnje. On je mjesto susreta koje pridonosi kreiranju ukupne suradnje, i unutar BiH, i unutar šire regije – rekao je veleposlanik Sabolić.

Podsjetio je na ukupne gospodarske i međudržavne veze između BiH i RH, istaknuvši snažnu povezanost gospodarstava dviju država.

– Robna razmjena u 2023. godini između dviju država iznosila je oko četiri milijarde eura i RH je jedan od glavnih trgovinskih partnera za BiH. Također, BiH je peti trgovinski partner RH s udjelom od 5,7 posto u ukupnoj robnoj razmjeni sa svijetom, dok se RH nalazi na prvom mjestu po uvozu robe u BiH, a na četvrtom mjestu u izvozu. Izravna ulaganja RH u BiH su do konca 2023. iznosila 1,4 milijarde eura – podsjetio je hrvatski veleposlanik u BiH, dodavši kako na prostoru BiH djeluje oko 200 tvrtki iz Republike Hrvatske.

Iako se u Hrvatskoj tih dana održavaju parlamentarni izbori, veleposlanik je potvrdio kako će predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvoriti Međunarodni sajam gospodarstva.

Konferencijski program i podsajamske manifestacije

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić složio se s izlaganjem hrvatskog veleposlanika, ocijenivši gospodarsku suradnju između BiH i Hrvatske „jako dobrom“.

– Trend te ekonomske razmjene je uvijek u porastu i tako će se nastaviti, posebno nakon što se BiH priključi porodici zemalja Europske unije – smatra Šantić.

Dodao je kako Gospodarska komora FBiH dugi niz godina na Mostarskom sajmu odrađuje konferencijski dio, a ta će se praksa nastaviti i ove godine.

– Ove godine nam je u planu konferencija, koju radimo zajedno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) i HGK na temu „EU – perspektive za BiH i iskustva RH“, a bit će podijeljena u tri panela. Prvi panel su benefiti ulaska RH u EU i što očekuje BiH, drugi je internacionalizacija i prekogranična suradnja, a treći panel je „Održivo poslovanje – prilika za pozitivne promjene“. Na njima će sudjelovati mnogi gospodarstvenici iz BiH i RH. Također, održat će se i godišnja skupština Komore na sajmu kao i forum „Komora jadransko-jonske makroregije“ – kazao je Šantić.

Pored ekonomskog dijela Međunarodnog sajma gospodarstva, organizatori su pripremili i bogat porpatni program za koji je zadužena Mija Martina Barbarić.

– Sama ideja je bila da uz izložbeni dio, Mostarski sajam postane mjesto gdje se izmjenjuju dobra iskustva i ideje, da se kreira nešto novo. Ove godine imamo jako dobar konferencijski program, ekonomske forume, podsajamske manifestacije kao što su sajam vina, sajam turizma, sajam IT tehnologija i slično. Imat ćemo i dva modna dana, kao i zabavno-glazbeni program u kojemu će sudjelovati razni lokalni zvijezde i izvođači. Između ostalog, imat ćemo i razne radionice, posebno uz vino, imat ćemo i prvi sajamski kviz, make-over, uživo radove na frizurama i šminkanju, a na kraju sajamskog dana i afterparty – kazala je Barbarić.

Teksta: Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...