Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Mali park i rijetke biljne vrste

Mali park i rijetke biljne vrste

by | 25. siječnja 2018. 16:18 | Vijesti

   Pažnju građana nakon informacija u programu Radiopostaje Čapljina, izazvala je informacija o revitalizaciji parka Srednje škole, u Čapljini. Valja reći da je taj na oko mali park prava botanička riznica u kojoj se nalaze i neke rijetke vrste drveća. Tu prije svega mislimo na kamforovac ili cimetovac, latinski Cinamonum kamfora. Kako smo doznali od agronoma Ivana Čuljka voditelja rasadnika “Čuljak”, riječ je vjerojatno, o jedinom primjerku ta vrste u Bosni i Hercegovini. Kamforovo drva koje iz daljine podsjeća na mediteransku crniku, vazda je zeleno, a u prirodi raste u dolini rijeke Jangcegjang u Kini, zatim na Tajvanu, Koreji, Japanu i Vjetnamu. Odakle je kamforovo drvo stiglo u Čapljinu teško je reći, međutim jedinstveno je na ovom području, u Hrvatskoj kamforovca ima u čuvenom botaničkom vrtu u Trstenom.

    Međutim, nije samo kamforovo drvo velika vrijednost parka kod Srednje škole, tu su različite vrste, lagistremija, pa biljaka iz familije Pitosporum, ljetni jorgovan, pa lovor višnja i slične egzotične i rijetke biljke. Zatim tu je i najveća palma u Čapljini, čempresi, smrča jednom riječju na izgledom mali park kod srednje škole prava je riznica mediteranske i egzotične flore. Naravno, potrebno je sve to ne samo sačuvati i zaštititi nego i promovirati, jer svakako bi se našlo radoznalaca, odnosno zaljubljenika u prirodne rijetkosti koji bi sve to skupa rado pogledali.

  Za pretpostaviti je da je većina drveća u parku zasađena nakon formiranja Poljoprivredne škole 1947. godine u Čapljini.

D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...