Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nevolje golubara Micija: Korona prorijedila izložbe, jastrebovi i sokolovi jata

Nevolje golubara Micija: Korona prorijedila izložbe, jastrebovi i sokolovi jata

by | 11. prosinca 2020. 15:41 | Vijesti

   Pandemija korona virusa donijela je probleme i uzgajivačima golubova.

Moglo bi se reći da u ovom trenutku golubari imaju dvije prijetnje – prva je COVID -19, a druga ptice grabljivice. Govoreći o problemima koji trenutačno tište golubare Mevludin Hasanov – Mici, popularni čapljinski golubar, kaže:

   „Nije dobro, jastreb, soko, sve bi rekao da ih nema, ali jato se vrati prorijeđeno, nedostaje jedan, nekad i dva goluba. Šta sam mogao, podrezao sam im krila, da ne mogu uzletjeti. Znaju to svi golubari, u ovom razdoblju godine problem su grabljivice. Ne mogu ni na krov, slete iz kaveza ovako malo kad ih pustim i tada sam uz njih. Stalno ih držim pod nadzorom. Krila sam šišao da ih ne izranjavan čupanjem. U proljeće će porasti nova krila, novo perje, sve novo, lijepi su i ovako, a onda će biti pravi ljepotani”.

   „Ima lijeka i za grabljivce?”

   „Ima. Žao je meni što ih ne mogu pratiti u letu, kad se vinu u visine, ali još mi je žalije da ostanem bez golubova. Ljepotani su to! Evo, ovdje imam šest komada, sad kad bi rek’o – Mici, evo pare, ja ih ne bi dao. Ne bi”!

   „Prepričava se da ste svojedobno tvrdili da goluba šampiona ne bi dali za nov BMW-e, je li istina?”

   „Ma, je, ‘ko bi dao šampiona? Ko? Hraniš ga, gledaš svaki dan, a onda postane šampion, kud ćeš veće sreće. Kad mi ne’ko kaže – platio goluba 5.000 maraka, ja ga razumijem, to nije nikakvo čudo. Meni su golubovi sve, i žena i djeca. Po golubovima me znaju svi, cijela Čapljina, pa i cijela Europa, kažu – Mici golubar. Veliki golubar! Kako se ono kaže… e, e, oni su moj zaštitni znak”, kaže Mici, te na upit je lio ove godine bilo izložbi nastavlja:

„Jok, ja ne znam da je bilo. Od kada nema smotre ovdje kod nas, u Čapljini, slabo sam gdje i išao, ali koliko sam čuo u okruženju nije ništa bilo. Svi čekamo da ovo s ovom koronom, prođe, pa će se nastaviti dalje”.

Produžismo dalje, a Mici golubar ostade uživati u ljepoti svojih ljubimcima. Veli ovo im je prijepodnevna šetnja, ako ne bude kiše bit će i popodnevna. Nisu krila u funkciji, ali da se bar malo razmašu kojih pet. šest metara oko kaveza…

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2020/201212golubovi{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...