Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nevolje golubara Micija: Korona prorijedila izložbe, jastrebovi i sokolovi jata

Nevolje golubara Micija: Korona prorijedila izložbe, jastrebovi i sokolovi jata

by | 11. prosinca 2020. 15:41 | Vijesti

   Pandemija korona virusa donijela je probleme i uzgajivačima golubova.

Moglo bi se reći da u ovom trenutku golubari imaju dvije prijetnje – prva je COVID -19, a druga ptice grabljivice. Govoreći o problemima koji trenutačno tište golubare Mevludin Hasanov – Mici, popularni čapljinski golubar, kaže:

   „Nije dobro, jastreb, soko, sve bi rekao da ih nema, ali jato se vrati prorijeđeno, nedostaje jedan, nekad i dva goluba. Šta sam mogao, podrezao sam im krila, da ne mogu uzletjeti. Znaju to svi golubari, u ovom razdoblju godine problem su grabljivice. Ne mogu ni na krov, slete iz kaveza ovako malo kad ih pustim i tada sam uz njih. Stalno ih držim pod nadzorom. Krila sam šišao da ih ne izranjavan čupanjem. U proljeće će porasti nova krila, novo perje, sve novo, lijepi su i ovako, a onda će biti pravi ljepotani”.

   „Ima lijeka i za grabljivce?”

   „Ima. Žao je meni što ih ne mogu pratiti u letu, kad se vinu u visine, ali još mi je žalije da ostanem bez golubova. Ljepotani su to! Evo, ovdje imam šest komada, sad kad bi rek’o – Mici, evo pare, ja ih ne bi dao. Ne bi”!

   „Prepričava se da ste svojedobno tvrdili da goluba šampiona ne bi dali za nov BMW-e, je li istina?”

   „Ma, je, ‘ko bi dao šampiona? Ko? Hraniš ga, gledaš svaki dan, a onda postane šampion, kud ćeš veće sreće. Kad mi ne’ko kaže – platio goluba 5.000 maraka, ja ga razumijem, to nije nikakvo čudo. Meni su golubovi sve, i žena i djeca. Po golubovima me znaju svi, cijela Čapljina, pa i cijela Europa, kažu – Mici golubar. Veliki golubar! Kako se ono kaže… e, e, oni su moj zaštitni znak”, kaže Mici, te na upit je lio ove godine bilo izložbi nastavlja:

„Jok, ja ne znam da je bilo. Od kada nema smotre ovdje kod nas, u Čapljini, slabo sam gdje i išao, ali koliko sam čuo u okruženju nije ništa bilo. Svi čekamo da ovo s ovom koronom, prođe, pa će se nastaviti dalje”.

Produžismo dalje, a Mici golubar ostade uživati u ljepoti svojih ljubimcima. Veli ovo im je prijepodnevna šetnja, ako ne bude kiše bit će i popodnevna. Nisu krila u funkciji, ali da se bar malo razmašu kojih pet. šest metara oko kaveza…

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2020/201212golubovi{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!