Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Ovogodišnji urod podizat će nove maslinike

Ovogodišnji urod podizat će nove maslinike

by | 22. listopada 2018. 14:18 | Vijesti

U mediteranskom dijelu Hercegovine u tijeku je berba i prerada maslina. Prerada se vrši u tri uljare – Čapljini, Ljubuškom i Stocu. Govoreći o tijeku kampanje Slavko Ramljak, vlasnik uljare „Ramljak“ u Tasovčićima kraj Čapljine, kaže:
„Otvorili smo 5-og listopada, ja bi i ranije otvorio koji dan, ali strojevi su bili na remontu, pa je to trebalo sve pripremiti. Sad nema stajanja, fino je vrijeme, ljudi beru, najveći problem je radna snaga, nema ruku za branje. Nemate koga naći da vam bere masline“, kaže gospodin Ramljak te na upit o različitim vrstama i izgledu plodova od kojih su neki crni, što je ranijih godina bila rijetkost, kaže:
„Puno jer sorti maslina u Hercegovini, mada se to svodi na pet, šest glavnih. Pocrnile su uglavnom te ranije sorte, talijanske, leccino, pendolino…, a oblica na našem području nije. Interesantno da je oblica pocrnila gore, iznad Mostara – Bijelo Polje, Raštani…, kod njih je već pocrnila, kod nas nije, još je zelena. Doduše, oblica je takva sorta, ako prerodi neće nikada pocrniti, neće moći, dok ove ostale kako zriju dobivaju crnu boju.“
Što se tiče uroda na osnovu kontakata s ljudima koji dovoze masline na preradu Slavko Ramljak, kaže:
„Urod je jako dobar, bez razlike bile to ‘talijanke’ bilo da je oblica, urod je jako dobar. Masline su zdrave, nije bilo napada štetočina, nema uboda, bio je jedan kasniji napad svrdlaša, ima nešto i u mom masliniku, ali to je minorno, masline su ove godine zdrave i kvalitetne“.
Pogled na plodove maslina, koji se više ne dopremaju u vrećicama i kantama, nego u korpama i vrećama, navodi na zaključak da su Hercegovci ovladali tehnikom u maslinarstvu, potvrđuje to i vlasnik čapljinske uljare, koji kaže:
„Kod nas je to nova kultura, unazad petnaest godina krenulo se s proizvodnjom, tako da mi nemamo neko negativno naslijeđe, poput primjerice proizvođača u primorju, kao što su kasno branje, držanje plodova u moru… Naši se maslinari drže struke, što podrazumijeva branje u korpe i košare…, ne kupe se opali plodovi, koje mogu pokvariti maslinovo ulje, a znaju da je poželjan što kraći period od grane do boce. To jamči visoku kvalitetu. Ove masline što su ovdje dopremljene, sve će garantiram, dati ekstra djevičanska ulja. Sve!“
Po izgledu plodova vidljivo da više nego ranijih godina, ima istarske bjelice koju zadnjih godina na uštrb oblice, koja ne rađa svake godine, preporučuju stručnjaci. Slavko Ramljak navodi da se na njegovom oglednom polju, još boljom pokazala buža, također istarska sorta.
Dojam je da će obilan urod maslina ove godine potaknuti njihovu dalju sadnju. Procjene su da trenutačno u Hercegovini ima preko 300 hektara maslinika, što je primjerice, deset puta više nego što zauzima smokva, šest puta više nego što ima intenzivnih nasada šipka i slično. Uglavnom berba je u punom jeku, a po svemu sudeći potrajat će do polovice studenog.

                            Subota potukla sve rekorde

Da je riječ o iznimnoj godini u maslinarstvu potvrđuje i podatak iz uljare „Ramljak“ u Tasovčićima. Prošle subote zaprimljena je rekordna količina od 23,2 tone maslina! Kolona s maslinarima koji su čekali u redu za predaju maslina, odužila se skoro do magistrale M – 17. Toj pravoj navali uz dobar urod svakako su doprinijeli – lijepo vrijeme, te najave meteorologa o pogoršanju vremenskih prilika.

{gallery}2018/masline{/gallery}

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...