Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Otvoren 9. simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem

Otvoren 9. simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem

by | 15. rujna 2023. 17:50 | Aktualno, Vijesti

U organizaciji Udruge medicinskih sestara/tehničara u Bosni i Hercegovini i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u petak je svečano otvoren 9. simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem.

Tema ovogodišnjeg dvodnevnog simpozija je “Komunikacija kroz sestrinsku dokumentaciju”, a okupio je preko 400 sudionika iz Hrvatske, Srbije te iz Bosne i Hercegovine koji dolaze, pored Mostara, iz 31. grada.

Glavna sestra SKB-a Mostar Zdravka Lončar je uime Organizacijskog odbora u uvodu Simpozija, koji se održava na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, kazala da medicinske sestre čine gotovo polovicu ukupnog broja zaposlenih u sustavu zdravstvene zaštite te je razumljiva važnost održavanja ovakvog simpozija. .

– U želji unaprjeđenja sestrinske profesije, kroz simpozij će se nastojati s različitih znanstvenih i stručnih aspekata, pristupiti najbrojnijoj profesiji u zdravstvu te joj pokušati dati važnost i prepoznatljivost u široj zajednici – istaknula je Lončar.

Glavna sestra Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu SKB Mostar Anka Zelenika i članica Organizacijskog odbora na konferenciji za novinare uoči Simpozija objasnila je što je to sestrinska dokumentacija i koliko je važna komunikacija.

– Komunikacija je bitna za svakog pojedinca, posebno za medicinske sestre jer one svoju komunikaciju moraju prilagoditi pacijentu; depresivnom, psihotičnom, dementnom, a nekada i agresivnom. Skrivajući vlastite suze moraju ‘crtati’ osmjeh na licima pacijenata i biti oslonac u teškim situacijama, a također se vratiti im želju i volju za ozdravljenje – kazala je glavna sestra Anka Zelenika.

Kako je objašnjeno, napretkom društvenih mreža pojavila se potreba za sestrinskom dokumentacijom u nekom elektroničkom obliku gdje će biti pohranjeni svi podaci o pacijentu i u svakom trenutku će stručno osoblje moći vidjeti sve na njemu.

Također, imamo i sestrinsko otpusno pismo za jednog pacijenta kojem je potrebna zdravstvena njega doma, tako da obitelj može sve pročitati o zdravstvenoj njezi i nastavku liječenja tog pacijenta, dodala je Zelenika.

Marija Županović, dugogodišnja medicinska sestra KBC Split, koja je trenutno u mirovini, kazala je kako sama nazočnost ovolikog broja medicinskih sestara i tehničara na simpoziju govori koliko se “gladno informira”.

Po njezinom mišljenju, dobro je osjetiti iskustva sestara s terena koji rade na tom području i poslušati njihove sugestije i što se poboljšati.

Inače, na simpoziju je potpisan i ugovor Udruge medicinskih sestara/tehničara u Bosni i Hercegovini s Hrvatskom komorom medicinskih sestara/tehničara.

Kako je pojasnio predsjednik Udruge medicinskih sestara/tehničara u Bosni i Hercegovini Saša Antunović uoči Simpozija, taj ugovor će im otvoriti put ka EU.

– Potpisivanjem ugovora dobivamo partnera u EU i otvaramo vrata za prekograničnu suradnju i projekte koje će Udruga raditi preko europskih fondova – ustvrdio je Antunović.

Predstavio je i rad Udruge medicinskih sestara/tehničara u Bosni i Hercegovini koja je registrirana 2019. godine, ali je zbog pandemije njeno djelovanje bilo dvije godine na čekanju.

Kako je kazao, osnovni cilj ove udruge je promicanje rada i naobrazbe medicinskih sestara/tehničara svih razina.

Sve sudionike amfiteatra Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pozdravili su, između ostalih, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prof.dr.sc. Ante Kvesić i savjetnik gradonačelnika Grada Mostara Marin Čuljak.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...