Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Otvoren 21. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Otvoren 21. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

by | 10. travnja 2018. 14:40 | Vijesti

Svečanost otvaranja uljepšala Klapa Lira iz Trebižata

U Mostaru je otvoren 21. Međunarodni sajam gospodarstva. Ovogodišnja zemlja partner je Srbija a sajma je otvorio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je istaknuo da je gospodarska suradnja najbolji način da se približimo jedni drugima. Jedini način je da se čovječanstvo iskupi jeste suradnja. I nama je u regiji potrebno iskupljenje za sve greške, gluposti i krvave sukobe – kazao je Vučić, koji je u svom govoru više puta istaknuo pozitivna iskustva koje je u dva dana doživio u Mostaru, te je pozvao kolege političare da se ugledaju na gospodarstvenike koji su davno prevazišli granice.

Prisutnima se obratio i Dragan Čović, hrvatski član predsjedništva BiH koji je pozvao sve da pomognu BiH na njenom putu ka EU. Čović je istaknuo da mostarski sajam nikad nije bio bogatiji. Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, grada domaćina, poželio je svima ugodan boravak na sajmu u Mostaru, a gospodarstvenike je pozvao da otvaraju radna mjesta koja će zadržati mlade u našim krajevima.
Dalfina Bošnjak, direktorica tvrtke Mostarski sajam uručila je Vučiću priznanje za doprinos jačanju gospodarskih veza i suradnje između Srbije i BiH, a članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću priznanje za doprinos promociji Međunarodnog sajma gospodarstva.

Uz Srbiju i tvrtke iz BiH na sajmu se predstavljaju izlagači iz još dvadesetak zemalja od kojih su najzastupljenije zemlje regije te Kina, Mađarska i Italija.
Mostar je u ponedjeljak i utorak osim gospodarskog bio i politički centar regije, na otvaranju sajma pored najviših dužnosnika iz BiH i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nazočili su i Filip Vujanović predsjednik Crne Gore, zatim predsjednici vlade Hrvatske Andrej Plenković i Bugarske Boyko Borisov.
Ove godine, kao i dosadašnjih godina, Sajma će imati dvije podsajamske manifestacije, a to su Sajam turizma, na kojem se promoviraju autohtona domaća vina, gastronomija i turizam, te Sajam knjiga i nakladništva. U sklopu Sajma održati će se na desetine tematskih konferencija, foruma i stručnih skupova. U suradnji s Narodnom Republikom Kinom održat će se i međunarodna konferencija 16+1, a ove godine tema je poljoprivreda.
Najviše tvrtki koje se ove godine predstavljaju dolazi iz prehrambene industrije, zatim iz industrije strojeva i opreme, građevinske i tekstilne industrije, kao i elektro i metalne industrije te industrije namještaja. Svečanost otvaranja sajma i ove su godine uveličale članice Ženske klape Lira iz Trebižate koje je na gitari pratio Berislav Sušac, a s tradicionalnom pjesmom Ajde Jano srpsku pjesmu i kulturu su predstavile članice Pjevačke skupine MOBA.
Sajam je otvoren do subote 14. travnja.

{gallery}2018/sjam_21{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...