Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nogometni Memorijal u Gabeli: Trostruki uzastopni pobjednik Sutjeska brani trofej

Nogometni Memorijal u Gabeli: Trostruki uzastopni pobjednik Sutjeska brani trofej

by | 9. veljače 2021. 11:22 | Vijesti

   Osnovne značajke ovogodišnjeg nogometnog turnira Memorijal „Andrije Ankovića“ u Gabeli čiji je organizator NK GOŠK, poznate su već duže vrijeme. Turnir će se igrati u petak i subotu, 12-og i 13-og veljače, što je nekada i bio standardni turnirski termin. Nastupit će branitelj trofeja Sutjeska iz Nikšića, premijrligaš Zrinjski, Gradina iz Srebrenika vodeća momčad sjeverne skupine Druge federalne lige, te domaćin GOŠK.

   „Nama je važno da i ovogodišnji turnir ima međunarodni karakter. Na naš poziv naši sportski prijatelji – Sutjeska iz Nikšića, spremno je prihvatila poziv. To nam je drago i iz razloga što su oni i branitelji trofeja. Nekako uvijek nastojimo da na turniru sudjeluje prethodni pobjednik“, ističe Andrija Jurković direktor NK GOŠK, te obrazlažući situaciji nastavlja:

   „Nije se bilo lako odlučiti na organizaciju turnira zbog epidemioloških mjera koje su bile ili su još uvijek na snazi. Na kraju smo prelomili – igrat ćemo poštujući uvjete koji u tom trenutku budu na snazi. Pazite, turnir se ne organizira za deset dana, pa da kažete – evo sad je bolje, može se igrati. Organizacijske aktivnosti obično kreću dva mjeseca prije, kroz kontakte s klubovima potencijalnim sudionicima, pregovore s pokroviteljima i sponzorima. Dosta je posla oko turnira koja jasnost ne vidi, a sve to treba odraditi. Na sreću mi imamo uhodanu ekipu koja to uspješno obavlja“, konstatira direktor Jurković, te na upit o sudbini GOŠK-ove plavo-bijeloj noći, nastavlja:

   „To je za nas važan sadržaj turnira, međutim epidemiološki uvjeti su takvi da je ove godine ne možemo organizirati. Žao nam je zbog toga, jer je to za nas u suštini sponzorska manifestacija. Zadovoljni smo i jačinom ovogodišnjeg turnira. Sutjeska nije samo trostruki pobjednik turnira u Gabeli, nego i jedan od najuspješniji crnogorski nogometni klub, Zrinjski je po broju naslova najtrofejniji u BiH, a Gradina iz Srebrenika je klub u usponu, naši su sportski prijatelji, njih smo kao debitanta uklopili u sastav ovogodišnjeg turnira“, ističe direktor Jurković.

   Svečano otvaranje turnira najavljeno je za petak u 12,45 sati. Prva polufinalna utakmica Zrinjski – Sutjeska je u 13 sati. Bit će to repriza prošlogodišnjeg finala. Potom će od 15 sati igrati GOŠ i Gradina. U subotu, drugog turnirskog dana program kreće u 13 sati utakmicom za treće mjesto, dok je veliko finale na programu od 15 sati.

   Pokrovitelj ovogodišnjeg turnira je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, a supokrovitelji su – Grad Čapljina i tvrtka Cenex. Kad je o turniru riječ, jedino što organizatori žele je da ne bude kiše!

Tekst i foto: D. Musa

 

                                Zlatni olimpijac Andrija Anković

   Turnir u Gabeli nosi ime Andrije Ankovića, zlatnog olimpijca iz Rima 1960. godine. Anković je nastupio i na Svjetskom prvenstvo 1962. godine, u Čileu, kada je reprezentacija tadašnje Jugoslavije osvojila četvrto mjesto. Ponikao je u GOŠK-u iz Gabele, odakle prelazi u Neretvu iz Metkovića, pa u splitski Hajduk u kojem je stekao nogometnu slavu. Iako se u posljednjih četrdesetak godina zbog obujma lige igra znatno više utakmica nego u Ankovićevo vrijeme, on je još uvijek među prvih deset strijelaca Hajduka svih vremena!

   Nogometnu karijeru Anković je završio u Njemačkoj, gdje se počeo baviti i trenerskim poslom, što je po povratku nastavio u Hajduku. Umire mlad 1980. u 43-oj godini života. Međutim, Anković i nadalje ostaje prvo nogometno ime doline Neretve, njegovu slavu i zlatno olimpijsku medalju još nitko nije dostigao. (dmu)

                     Hajduk rekorder, prijete Zrinjski i Sutjeska

   Zanimljiva je kronologija pobjednika nogometnog turnira Memorijal „Andrije Ankovića“ u Gabeli. Prvi pobjednik 1986. godine bilo je Sarajevo, a zatim slijede Leotar, pa Sarajevo dva puta, onda Velež i Hajduk. Zbog rata turnir se od 1992. do 1996. godine, nije igrao.

    Prvi pobjednik nakon rata 1997. bio je Šibenik, slijede Široki Brijeg, pa četiri puta uzastopno Hajduk. Dominaciju Hajduka prekida Dinamo, zatim dva turnira zaredom osvaja Zrinjski, da bi 2006. slavila Neretva iz Metkovića

   Do sada jedini turnirski trofej GOŠK osvaja 2007. godine, potom slave Dinamo, pa Osijek, Lokomotiva pa opet Dinamo. Split osvaja turnir 2012. godine, a onda slijede Zrinjski, Široki Brijeg, pa dva puta Zrinjski. Tri zadnja turnira osvaja Sutjeska iz Nikšića koja se tako po broju trofeja izjednačila sa Sarajevom i Širokim Brijegom. Najviše Memorijala – šest osvojio je Hajduk, pa Zrinjski pet… (dmu)

{gallery}2021/2/gabelaankovic{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...