Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Borovnice u Tasovčiće stižu od Vranice do Foče i Romanije idu i po 10 KM, domaće rajčice prvi puta ovoga ljeta pale ispod marku za kilogram

Borovnice u Tasovčiće stižu od Vranice do Foče i Romanije idu i po 10 KM, domaće rajčice prvi puta ovoga ljeta pale ispod marku za kilogram

by | 23. kolovoza 2019. 20:28 | Vijesti

   Osnovna značajka ovotjednog barometra cijena s Veletržnice u Tasovčićima je pad cijena rajčica, poslije kratkotrajnog uzleta. Nova cijena kraljice povrća je 0,80 do 1,5 KM za kilogram. To je ujedno najniža cijena rajčica ovoga ljeta. U manjem padu je i cijena i onako jeftinih paprika, nova je 0,5 do 1,0 KM, dok je cijena paprika roga u značajnijem padu 1,2 do 1,5 KM. U odnosu na barometar cijena sredinom kolovoza, jeftiniji su i patlidžani 0,5 do 0,8 KM, zatim tikvice 0,7 do 1,0 KM, zelena salata 1,5 do 2,0 KM, te mahune koje su se nudile za 2 do 2,5 KM. Skuplji od barometra cijena prošloga petka, samo su krastavci 1,2 do 1,8 KM, međutim tražnja je mala, pa se i oni teško prodaju. Nakon duže stanke pojavila su se tri nova proizvoda karfiol s područja Čapljine, koji je oko 2,2 KM, brokule koje se cijene 2,5 KM, te mladi špinat koji se cijeni 3,0 KM za kilogram.

   Cijene približne prošlotjednom barometru zadržali su krumpiri 0,4 do 0,7 KM, zatim kupus 0,4 do 0,6 KM, kelj 0,7 do 1,0 KM, raštika 1,5 do 2,0 KM, peršin i celer 2 do 3 KM. Stabilnu cijenu imaju zatim crveni i bijeli luk, crveni luk je od 0,80 do 1,2 KM, a bijeli od 2 KM refuza pa do 6 KM vijenci, mrkva je 0,80 do 1,2 KM, prasa koja stiže iz Bosne, okolice Fojnice i Visokog, 2,5 do 3 KM, te cikla 0,7 do 1 KM. Grah u zrnu tzv. aligrah, cijeni se 7 KM za kilogram.

   Kod voća slična situacija kao i kod povrća, više je pojeftinjenja nego poskupljenja. Jeftiniji su redom smokve 2,0 do 3,0 KM, zatim šljive 0,8 do 1,2 KM, te stolno grožđe koje je od 1,0 do 1,6 KM, rijetko 1,8 KM, koliko može dostići samo sorta kardinal. Skuplje su jedino borovnice čija je cijena od 8,0 do 10 KM. Zanimljivo, divlje sitnije i skuplje borovnice u Čapljinu stižu ne samo iz Buturović Polja kod Konjica i Uskoplja nego iz okolice Foče, pa čak i s Romanije! Kako ističu stalni prodavači koji rade s tom vrstom šumskog voća potražnja je solidna, a borovnice se kupuju za pravljenje soka, zatim džema, te za snižavanje krvnog tlaka. Jabuke se cijene od 0,9 KM domaće pa do 1,2 KM uvozne. Kisele domaće jabuke su 1,0 KM. Zahvaljujući proizvođačima krušaka iz okolice Gradačca i Gračanice ponuda je odlična, a zavisno od sorte cijene se od 0,7 do 2,0 KM. U ponudi su i japanske naši kruške, jasno iz doline Neretve, koje se cijene 1,5 KM. Breskve su od 0,7 do 1,2 KM, nektarine od 0,8 pa do rijetko 1,5 KM, maline su 6, a kupine 4 do 5 KM. Lubenica na veletržnici u Tasovčićima u ponudi ima manje nego sredinom kolovoza, a cijena je ostala ista 0,3 semberske pa do 0,5 hercegovačke, dok je bostan od 0,5 do 0,8 KM. U prodaji je i kukuruz za kuhanje, cijena klipa zavisi od veličine i kreće se od 0,3 do 0,5 KM komad. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice ponovo obilna ponuda drva, koja se cijene od 80 do 85 KM oblovina, te 90 do 95 KM za prostorni metar, cijepana. Vreća stajskog gnojiva je 5 KM. Perad – koke i pijetlovi su 10 do 15 KM, domaća jaja zavisno od veličine, 0,20 do 0,30 KM komad. Kao i obično petkom dobra je bila ponuda ribe i mliječnih proizvoda. Nakon dužeg vremena nudila se jegulja koja je po cijeni od 50 KM za kilogram, planula. Riba iz uzgoja, pastrva se cijenila 9 KM, šaran 11 KM, a fileti su bili 14 KM za kilogram. Morska riba, lubin i orada, bili su 15 KM za kilogram. Od mliječnih proizvoda najbogatija je ponuda sira čija se cijena kreće od 5 do 6 KM mladi, pa do 20 KM suhi ovčji sa Zelengore. Obrani kravlji sir iz mješine, tzv. torotan, bio je 8 KM, a miješani ovčji – kravlji 12 KM. Bilo je i kozjeg sira iz mješine, po 18 KM. Presadnice povrća nude se na dva štanda – zelena salata, peršin i manja blitva bili su 0,10 KM komad, raštika je od 0,15 do 0,20 KM komad, koliko se cijeni i odraslija blitva, dok su različite vrste kupusa 0,25 KM komad itd. 

D. Musa

 

   Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

{gallery}2019/190824pijaca{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...