Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Manifestacija „Dani berbe masline 2018.“ promorivala 56 uzoraka ekstra djevičanskih maslinovih ulja!

Manifestacija „Dani berbe masline 2018.“ promorivala 56 uzoraka ekstra djevičanskih maslinovih ulja!

by | 4. prosinca 2018. 17:46 | Vijesti

   Osma po redu Promotivno-ocjenjivačka i znanstveno-stručna radionica na temu „Dani berbe masline 2018.“, dala je potvrdu da su hercegovački maslinari proizveli vrhunska ulja. Svih 56 na ocjenjivanje dostavljenih ulja svrstana su u kategoriju ekstra djevičanska! Po ocjeni službenog stručnog panela 16 ulja dobilo je zlatne, 37 srebrene, a tri ulja brončane plakete. Najviše bodova sakupilo je ulje Ivana Pavlovića iz Studenaca kod Ljubuškog, inače nekadašnjeg profesora mostarskog sveučilišta u mirovini, koji je od ovogodišnje berbe uz izvrsnu kvalitetu proizveo 700 litara ulja.

   Kako je u uvodnom dijelu radionice istaknuo prof. dr. Marko Ivanković, direktor organizatora manifestacije – federalnog Agromediteranskog zavoda, potrošnja maslinova ulja u BiH je simbolična.

   „Godišnja potrošnja maslinova ulja u BiH iznosi svega 0,12 litara po glavi stanovnika, dok se primjerice u Hrvatskoj godišnje potroši 1,5 litra godišnje, a u Grčkoj čak 14 litara“, kazao je uz ostalo direktor Ivanković, ističući da se u BiH trenutačno pod maslinama nalazi oko 300 hektara površine sa oko 60.000 stabala. Direktor ivanković naglasio je činjenicu da je trenutačno u čapljinskoj općini u fazi realizacije projekt od novih 150 maslina.

   Izlažući u okviru promotivno-ocjenjivačke i znanstveno stručne radionice dr. Miro Barbarić, stručni suradnik u federalnom Agromediteranskom zavodu, iznio je podatak da se u BiH godišnje uveze oko 550.000 litara maslinova ulja od čega je samo 17,4 posto ekstra djevičansko. Uz dr. Miru Barbarića na temu „Pregled maslinarstva Hercegovine od 2008. – 2018. godine“, govorila je i mr. sc. Aida Kohnić iz čapljinske tvrtke „Dušica“ d. o. o., dok je na temu „Proizvodnja ekstra djevičanskih maslinovih ulja s povišenom razinom fenola“ izlagala porf. dr. sc. Tea Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Prof. dr. Bilušić koordinatorica projekta ARISTOIL kojeg financira Europska unija, predstavila je taj projekt, a on se odnosi na zdravstvenu važnost maslinovog. U taj projekt odnosno partnere u njemu – Hrvatsku, Grčku, Španjolsku i Cipar, na mala vrata, podrškom prof. dr. Bilušić, ugurali su se i hercegovački maslinari, pa će i dio ovdašnjih ulja, pa će se u sklopu projekta, ocijeniti i dio ulja hercegovačkih maslinara iz ovogodišnje berbe.

   Dok su dva prva izlaganja uz pregled stanja u maslinarstvu Hercegovine, bila svojevrsna uputa maslinarima koji tek kreću, izlaganje prof. dr. Bilišić bilo je pravi mamac, za one koji su već u tim vodama. Moglo bi se reći da je to izlaganje bilo svojevrsni pregled smjernica kuda i kako dalje ići u maslinarstvu, kroz proizvode o zdravstvenoj vrijednosti, povećavajući cijenu maslinovih ulja. Valja reći da je odziv na radionicu bio odličan, a uz maslinare, predstavnike mostarskog Sveučilišta i Univerziteta, zavoda poljoprivrede i nadležnih ministarstava iz H-N i Z-H županije, te općina iz maslinarskog regiona BiH, bili su i rasadničari, gosti iz Zadružnog saveza Dalmacije….

   U završnom dijelu manifestacije maslinarima koji su dostavili svoja ulja na ocjenjivanje, gosti – prof. dr. Tea Bilušić i Božo Novaković iz Zadružnog saveza Dalmacije s kojim Agromediteranski zavod ima uspješnu suradnju, uručili su priznanja.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2018/181204_masline2018{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...