Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Manifestacija „Dani berbe masline 2018.“ promorivala 56 uzoraka ekstra djevičanskih maslinovih ulja!

Manifestacija „Dani berbe masline 2018.“ promorivala 56 uzoraka ekstra djevičanskih maslinovih ulja!

by | 4. prosinca 2018. 17:46 | Vijesti

   Osma po redu Promotivno-ocjenjivačka i znanstveno-stručna radionica na temu „Dani berbe masline 2018.“, dala je potvrdu da su hercegovački maslinari proizveli vrhunska ulja. Svih 56 na ocjenjivanje dostavljenih ulja svrstana su u kategoriju ekstra djevičanska! Po ocjeni službenog stručnog panela 16 ulja dobilo je zlatne, 37 srebrene, a tri ulja brončane plakete. Najviše bodova sakupilo je ulje Ivana Pavlovića iz Studenaca kod Ljubuškog, inače nekadašnjeg profesora mostarskog sveučilišta u mirovini, koji je od ovogodišnje berbe uz izvrsnu kvalitetu proizveo 700 litara ulja.

   Kako je u uvodnom dijelu radionice istaknuo prof. dr. Marko Ivanković, direktor organizatora manifestacije – federalnog Agromediteranskog zavoda, potrošnja maslinova ulja u BiH je simbolična.

   „Godišnja potrošnja maslinova ulja u BiH iznosi svega 0,12 litara po glavi stanovnika, dok se primjerice u Hrvatskoj godišnje potroši 1,5 litra godišnje, a u Grčkoj čak 14 litara“, kazao je uz ostalo direktor Ivanković, ističući da se u BiH trenutačno pod maslinama nalazi oko 300 hektara površine sa oko 60.000 stabala. Direktor ivanković naglasio je činjenicu da je trenutačno u čapljinskoj općini u fazi realizacije projekt od novih 150 maslina.

   Izlažući u okviru promotivno-ocjenjivačke i znanstveno stručne radionice dr. Miro Barbarić, stručni suradnik u federalnom Agromediteranskom zavodu, iznio je podatak da se u BiH godišnje uveze oko 550.000 litara maslinova ulja od čega je samo 17,4 posto ekstra djevičansko. Uz dr. Miru Barbarića na temu „Pregled maslinarstva Hercegovine od 2008. – 2018. godine“, govorila je i mr. sc. Aida Kohnić iz čapljinske tvrtke „Dušica“ d. o. o., dok je na temu „Proizvodnja ekstra djevičanskih maslinovih ulja s povišenom razinom fenola“ izlagala porf. dr. sc. Tea Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Prof. dr. Bilušić koordinatorica projekta ARISTOIL kojeg financira Europska unija, predstavila je taj projekt, a on se odnosi na zdravstvenu važnost maslinovog. U taj projekt odnosno partnere u njemu – Hrvatsku, Grčku, Španjolsku i Cipar, na mala vrata, podrškom prof. dr. Bilušić, ugurali su se i hercegovački maslinari, pa će i dio ovdašnjih ulja, pa će se u sklopu projekta, ocijeniti i dio ulja hercegovačkih maslinara iz ovogodišnje berbe.

   Dok su dva prva izlaganja uz pregled stanja u maslinarstvu Hercegovine, bila svojevrsna uputa maslinarima koji tek kreću, izlaganje prof. dr. Bilišić bilo je pravi mamac, za one koji su već u tim vodama. Moglo bi se reći da je to izlaganje bilo svojevrsni pregled smjernica kuda i kako dalje ići u maslinarstvu, kroz proizvode o zdravstvenoj vrijednosti, povećavajući cijenu maslinovih ulja. Valja reći da je odziv na radionicu bio odličan, a uz maslinare, predstavnike mostarskog Sveučilišta i Univerziteta, zavoda poljoprivrede i nadležnih ministarstava iz H-N i Z-H županije, te općina iz maslinarskog regiona BiH, bili su i rasadničari, gosti iz Zadružnog saveza Dalmacije….

   U završnom dijelu manifestacije maslinarima koji su dostavili svoja ulja na ocjenjivanje, gosti – prof. dr. Tea Bilušić i Božo Novaković iz Zadružnog saveza Dalmacije s kojim Agromediteranski zavod ima uspješnu suradnju, uručili su priznanja.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2018/181204_masline2018{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...