Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Čapljini prigodi blagdana Uskrsa prikupljeno 48 doza krvi!

U Čapljini prigodi blagdana Uskrsa prikupljeno 48 doza krvi!

by | 28. ožujka 2018. 17:38 | Vijesti

  Općinski odbori Mladeži HDZ BiH i Zajednice žena “Kraljica Katarina Kosača” HDZ BiH, Čapljina, u suradnji s Crvenim križom Čapljine, prigodom blagdana Uskrsa organizirali su akciju darivanja krvi. S obzirom da je prikupljeno 48 doza, za akciju se može reći da je bila vrlo uspješna.

Konačnom brojčanom učinku, pridonijelo je i raspoloženje koje je vladalo tijekom provedbe akcije o čemu svjedoči i kratki reportažni zapis, nastao uoči, tijekom i nakon akcije o čijoj humanosti nije potrebno trošiti riječi. Evo razmišljanja samih darovatelja:

“Ovo mi je sedma akcija. Prvi put sam krv darivala kao učenica Medicinske škole, kasnije sam to ponovila nekoliko puta. Ništa strašno, malo strpljenja i dobre volje, a konačni učinak je zadovoljstvo zbog pomoći drugima”, naglašava Ines Čerkez.

Medicinsku izobrazbu ima i Ivan Primorac, koji o akcijama darivanja krvi kaže:

“To je zaista lijep način da se nekome pomogne. Vjerujte da je to velika pomoć. Svjedočim ponekad situacijama kada liječnici moraju reći pacijentu da će mu nedostajati doza dvije krvi prije operacije. Za pacijenta je to veliki stres, na brzinu se organiziraju prijatelji, znanci, rodbina…, da bi se to izbjeglo ovo je pravi način pomoći. Do sada sam 19 puta darivao krv, mogu reći da su nešto manje od polovice bile ciljane akcije, kada sam znao bolesnika, zato bih apelirao na sve koji mogu da se odvaže na akciju, pa će bolnice imati dovoljne zalihe, što jamči liječenje bez stresa.”

Iz Domanovića na akciju je stiglo desetak članova istoimenog kulturno-umjetničkog društva, a od mlade predsjednice Ivne Šimunović smo doznali kako su se organizirali: “Naš dopredsjednik Zoran Pehar, krv je darivao preko pedeset puta, ideja je bila njegova, a onda smo se mi koji smo bili slobodni, okupili i zajedno došli”, kazala je Ivna. Miloš Jelčić, bivši odbojkaš, aktualni predsjednik OK Čapljina i OS Federacije BiH, krv je darivao 21-vi put:

“Ništa strašno, poželjno bi bilo da se što više mladih ljudi uključi u ove akcije. Osobno volim kada krv darujem nepoznatom, nego na poziv. Što se tiče sportaša, darivanje im ne može škoditi, čak je dobro da povremeno daruju, zbog izmjene krvi”.

Miro Brajković, aktivist iz Trebižata, u tijeku akcije s osobljem Odjela transfuziologije SKB Mostar, dogovorio je i odgodu akcije u Trebižati:

“Ima nas dosta iz Trebižata, koji će danas darovati krv. S obzirom da je kod nas akcija polovicom lipnja, sada smo se na licu mjesta dogovorili da je prolongiramo za srpanj, kako bi mi, a i drugi sumještani i članovi HKUD “Seljačka sloga”, ponovo mogli sudjelovati u akciji.”

Zadovoljan akcijom bio je i dr Danijel Nedić, voditelj tima Odjela transfuziologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

“Uspješna i dobro pripremljena akcija, pohvalio bih organizatore, ali i općinsku organizaciju Crvenog križa, koji su dobro odradili svoj dio posla. Odziv je bio jako dobar, akciji je pristupila 51 osoba, a prikupljeno je čak 48 doza, što znači da su Čapljinci dobrog zdravlja.”

Kada akcija umjesto dva, traje tri sata i 18 minuta puno toga je rečeno, a Vlado Jović predsjednik Mladeži HDZ BiH Čapljine, kaže:

“Ove naše akcije već su prerasle u tradiciju. Naši članovi i građani Čapljine za njih znaju, tako da nije potrebna neka posebna priprema. Moram naglasiti da krv nisu darivali samo članovi HDZ BiH, nego i drugi Čapljinci bez obzira na stranačka i ina opredjeljenja. Hvala svima”, naglasio je Jović.

Uglavnom, akcija darivanja krvi u organizaciji Mladeži HDZ-a i Zajednice žena “Kraljica Katarina Kosača” uz podršku čapljinskog Crvenog križa, bila je lijep uvod u slavljenje najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa.

Tekst i foto: D. Musa

Spisak darovatelja krvi

Dakle, akciji su pristupila 53 darovatelja, a nakon lječničkog pregleda njih 48 darivalo je krv, doznali smo iz Crvenog lriža općine Čapljina, a to su:

Marko Kralj, Magda Đurašković, Miro Brajković, Darijo Pekić, Josip Primorac, Ivan Primorac, Milenko Perić, Branimir Luburić, Mato Jovanović, Marija Vladić, Željko Raguž, Marinko Vego, Nikola Soče, Goran Jovanović, Ivona Šutalo, Nikica Alilović, Gordan Vidić, Miroslav Vidić, Mladenko Džeba, Ivan Soče, Nikica Brajković, Mario Jurković, Lucijana Krešić, Damir Jovanović, Miloš Jelčić, Mijo Rotim, Nives Rotim, Milenko Ivanković, Zdravka Grgić, Milica Pehar, Matea Jurković, Damir Suton, Elena Cvetanovski, Luka Majić, Mateo Jovanović, Snježana Curić, Martin Pervan, Tomislav Jarak, Petar Pehar, Dolores Andrun, Anel Hajdarević, Jakov Pjevac, Zoran Pehar, Mario Barić, Ilija Blažević, Ivna Šimunović, Nikica Ivanković i Stanko Rajič. (dmu)

{gallery}2018/krvhdz2018{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...