Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Općina Neum organizirala predavanje o zdravlju žena

Općina Neum organizirala predavanje o zdravlju žena

by | 30. listopada 2023. 9:26 | Aktualno, Vijesti

U mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke Općina Neum organizirala je predavanje specijalistice ginekologije, dr. Ivone Šutalo Alilović.

Okupljene je na početku pozdravila predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić istaknuvši da je zdravlje žena goruća tema o kojoj je nužno razgovarati i educirati se.

– Nadam se kako ćete nakon ovoga predavanja potaknuti svoje mame, bake, sestre, prijateljice ili susjede na odgovorniju brigu o svom zdravlju, tako podižući svijest o važnosti preventivnih pregleda – rekla je u uvodu predsjednica Općinskog vijeća.

Dr. Šutalo Alilović u svom je predavanju pozvala na odlaske na redovite ginekološke preglede i naglasila nužnost brige o vlastitom zdravlju.

– Pravila kod pojavljivanja raka maternice ili raka dojke nema. Ne mora značiti, ukoliko nemamo genetske predispozicije za obolijevanje ili smo rodile zdravu djecu ili su naše mame i bake bile zdrave, da rak ne možemo dobiti. Zdrave životne navike, tjelesna aktivnost i redovni ginekološki i mamografski pregledi trebali bi biti od ključne važnosti za svaku ženu – rekla je u svom izlaganju dr. Ivona.

Objasnila je pojavljivanje raka grlića maternice i raka dojke, ali i naglasila važnost samopregleda dojki barem jednom mjesečno.

Kako kaže, PAPA test je presudan u otkrivanju raka grlića maternice i on se obavlja jednom godišnje ukoliko je prethodni nalaz bio uredan.

Rekla je i da je cilj ovoga predavanja, a i njezin osobni, motivirati i potaknuti što više žena na brigu o svom zdravlju i nezanemarivanje redovnih ginekoloških pregleda.

Na kraju samog predavanja žene su se uključile s pitanjima koja su ih zanimala, a odnosila su se konkretno na cjelokupno zdravlje žene.

Foto/tekst: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...