Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Općina Neum dio projekta ‘eWaster’ za sprječavanje zagađenja voda Mediterana e-otpadom

Općina Neum dio projekta ‘eWaster’ za sprječavanje zagađenja voda Mediterana e-otpadom

by | 20. veljače 2024. 15:42 | Aktualno, Vijesti

Općina Neum jedina je općina iz Bosne i Hercegovine koja sudjeluje u projektu “Sprječavanje zagađenja voda Mediterana e-otpadom” (eWaster) kojemu je cilj, među ostalim, promovirati lokalne i regionalne politike za bolje upravljanje e-otpadom.

Također, ovim projektom želi se smanjiti zagađenje okoliša elektroničkim otpadom u odabranim područjima, istovremeno promovirajući nove inovativne modele eko-poslovanja, temeljene na tranziciji trenutno linearnog električnog i elektroničkog (E&E) sektora u održivi kružni model, priopćeno je iz Općine Neum.

Unifikacija i ujednačavanje kriterija gospodarenja otpadom u transnacionalnom području Mediterana ključna je za sprječavanje ilegalnog kretanja e-otpada iz područja sa strožim propisima iz ove oblasti, prema područjima s manje strožim propisima. Za zaustavljanje ove prijetnje potrebno je voditi brigu o zajedničkom planiranju i koordiniranom poslovnoj promociji.

S tim ciljem eWaster okuplja 11 partnera i 14 pridruženih, u tandemima tehničkih i političkih tijela, pokrivajući šest država članica EU-a i jednu državu IPA-e, koji će odobriti deset novih Akcijskih planova za gospodarenje e-otpadom koji pokrivaju glavne preporuke “Inicijative za cirkularnu elektroniku” iz Akcijskog Plana za kružno gospodarstvo Europske unije.

Foto/tekst: Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...