Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Oblačina utanjila izdanke kuka, cijena 1 KM u Čapljini, 2.5 KM u Metkoviću

Oblačina utanjila izdanke kuka, cijena 1 KM u Čapljini, 2.5 KM u Metkoviću

by | 31. ožujka 2018. 19:19 | Vijesti

   Ono što su u Bosni gljive u Hercegovini su kuke. Riječ je o samonikloj biljci iz porodice bljuštovki, čiji su izdanci jestivi, a plodovi vrlo otrovni. Kuke se beru u razdoblju od polovice drugog pa do početka petog mjeseca. Cijenjene su zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka. Uz kuke beru se i nešto rjeđe šparoge. Ljubitelji tih diuretika, jedva su dočekali prestanak padalina da krenu na posao. Omiljeno mjesto berača u čapljinskoj općini, je Park prirode Hutovo blato, gdje se nerijetko mogu sresti i berači „iz Neretve“, Metkovića i okolnih mjesta. Ovoga puta „u poslu“ smo zatekli Zdravka Dodiga iz Višića, koji ne gubi vrijeme, nego bere i kuke i šparoge:

   „Nisu baš najbolje, malo su tanje nego što su trebale biti, nije vrijeme dozvoljavalo da budu kakve bi trebale, tanke su. Berem i šparoge, one su cjenjenije, narod kaže da su zdravije“, objašnjava Zdravko koji na upit što se sprema od šparoga koje Hercegovci ipak rjeđe beru, kaže:

   „Najviše se spremaju na salatu, miješaju se s jajima, mogu se prokuhati, mogu se i same jesti, tko voli, zdrave su, to znamo i zbog toga su i tražene. Kroz grlo prolaze, a osjeti se njihov žar, odmah“, naglašava Zdravko, pa na opasku da divlje šparoge imaju bodlje, nastavlja:

   „To se ljudima samo čini, ovaj dio gdje je iglica, taj je i najbolji. Uostalom da ne bodu, beru se mlade. Dobro se prokuhaju, a mogu se baciti na tavu, s jajima, može i salata, na više načina, u svaku hranu se ona može ubaciti. Djeca i ne vole baš to, jer ih žari, a mi koji znamo šta je, nama je to normalno“.

   Što se tiče kuka i njihovog spremanja Zdravko je i u taj posao, dobro upućen:

   „Najviše se sprema salata, najprije se prokuhaju dobro, neki ne kuhaju nego odmah bace na tavu, ali ja bih preporučio svakome da se prokuhaju, i kuke i šparoge, sve ostalo može se onda raditi. Operu se one svakako i prije upotrebe, ali prokuhane su pogodnije, a i čistije za spremanje“, kaže Zdravko, a onda vraćajući se na sezonu pojašnjava:

   „Sunce njih izvlači, dok god je bila ova kiša i led, snijeg je kasno došao prvog trećeg, ubio ih je, jednostavno je ubio i kuke i šparoge. Mogu se još jedno deset, petnaest dana brati i to je kraj. Tanke kuke, slaba sezona“, zaključuje Zdravko koji povremeno bere i za prodaju.

   Trenutačna cijena na veletržnici u Tasovčićima je marku za vezicu, težine 200 do 250 grama, dok je u Metkoviću vezica 10 kuna, odnosno 2,5 marke. Zdravko smatra da je cijena u Metkoviću, oko deset maraka za kilogram, prihvatljiva, dok se za cijenu u Čapljini, kuke ne isplati brati.

   „Trebate vidjeti kuda se sve berači provlače, a tek zmije, sada ih ima posvuda“, naglašava Zdravko koji je u berbu krenuo naoružan ovećim štapom.

   Kuke i šparoge nekada su se smatrale sirotinjskom hranom, međutim vremena se mijenjaju, pa su njihova kvaliteta i nutritivne vrijednosti promovirali ih u istinske delicije. Inače, nutricionisti zaslužni za promociju kuka, u ishrani preporučuju dva osnovna pravila – jesti u skladu s godišnjim dobima, što primjerice znači ljeti jesti paradajz, a zimi kupus i slično, te jesti hranu podneblja u kojem živimo. Jasno na prijelazu iz hladnijeg u topliji dio godine, kuke su hrana koja se preporuča, zbog čišćenja organizma i drugih korisnih svojstava.

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...