Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Uspjeh obiteljske tvrtke – braće Falak za sada imaju 37 zdravih proizvoda: Džem od smokve iz Čapljine ide u Dubai, uskoro stiže sok od mandarina

Uspjeh obiteljske tvrtke – braće Falak za sada imaju 37 zdravih proizvoda: Džem od smokve iz Čapljine ide u Dubai, uskoro stiže sok od mandarina

by | 28. listopada 2021. 11:16 | Vijesti

Onaj tko prati različite sajmove u Bosni i Hercegovini, godišnje manifestacije vinara i maslinara Zadružnog saveza Dalmacije i druge, poslije uvida htio ne htio, mora se zapitati – zašto je Hercegovina zastupljena sa skromnom paletom proizvoda? Na jednoj strani naglašavaju se kvaliteta i mogućnosti, a na drugoj sve se svodi na nekoliko osnovnih proizvoda. Među još uvijek rijetkim lastama, ističe se tvrtka „Regius“ u vlasništvu braće Falak, Tonija i Ilije, iz Čapljine. Predstavljajući tvrtku i njezin proizvodni program, Toni Falak, kaže:

Firma Regius d. o. o. Čapljina – Klepci je u obiteljskom vlasništvu, radimo po tradicionalnim recepturrama. Imamo raznovrstan asortiman sedam, osam različitih vrsta džemova, sedam, osam vrsta sirupa, sušeno voće i povrće… Trenutačno nam je na tržištu najpoznatiji proizvod čips od japanske jabuke. To je novina na ovome području koju smo prezentirali zahvaljujući lancu dm, na čijim policama se i nalazi. Sljedeći proizvod bit će sok od mandarine. Plodovi se melje i cijedi, sok se pasterizira bez dodataka aditiva i šećera. Na taj proizvod ponukala nas je činjenica da je Dalmacija puna soka od mandarina, pa smo došli na misao – zašto ga i mi ne bismo proizvodili. To će biti novitet, pa očekujemo dobar odaziva kupaca“, konstatira Toni Falak, inače agronom, te na opasku znače li napisi na paketima u skladištu i izvoz u te zemlje – Austrija, Ujedinjeni Arapski Emirati, nastavlja:

U Austriju izvozimo drugu godinu 6.500 tegli, a za Dubai pripremamo džem od smokve. Taj posao ćemo realizirati u suradnji s jednom izvoznom tvrtkom. Mi smo još mali da idemo sami na veća tržišta“, konstatira stariji od braće Falak te dodaje:

Uspona i padova u ovom poslu ima, treba polako, lagano, slušati jedni druge, kad padneš ustani, okreni se znaš zbog čega si pao, popravi i idi dalje“, konstatira Toni Falak, te govoreći o uspješnim proizvodima, navodi:

Suhe rajčice u maslinovu ulju, tu smo išli na slijepo, zašto: Imali smo svoje nasade rajčice sorta tzv. šljivar, koja ima dosta suhe tvari. Bio je višak proizvodnje i sada da ne bi propala predložio sam sušenje plodova. Postotak koji se dobije jako je nizak, 10 do 12 posto od kilograma. Osušenu rajčicu smo spakirali i počeli prodavati. Tržište je pozitivno reagiralo, a onda smo došli na ideju da je pakiramo u tegle s maslinovim uljem, tako upakirane brzo smo rasprodali, pa smo se za ovu godinu ozbiljnije pripremili. Javili su nam se stari kupci, pa ne bi trebalo biti problema s plasmanom. Dok radiš i učiš, sam, posao te navodi na otkrivanje novog, bilo je i promašaja. Iskustva su skupa, ali rado ću ih podijeliti sa svima koji su zainteresirani“, naglašava Toni, dok Ilija Falak, bivši odbojkaš, obrazlažući svoje opredjeljenje nastavlja:

Pa, i dok sam se bavio sportom, radili smo poljoprivredu, imali nasade, sada smo to malo proširili, a uz vlastitu proizvodnju vršimo otkup i od kooperanata, uglavnom s čapljinskog područja i Hercegovine.

Govoreći o tzv. sporednim šumskim proizvodima i njihovom mogućem otkupu Ilija, kaže:

Vidite drenjine, one su kod nas zaboravljena kultura, doskora se od njih nije ništa radilo. Mi smo obnovili tradiciju proizvodimo džem i sirup od drenjine. Tržište je to prihvatilo, a onda smo krenuli s proizvodima od kadulje, išli smo samo brati. Divlja je i menta, divlji je i šipak. Još uvijek se u prirodi mogu nabrati velike količine. Trenutno, najviše se traži sirup od divljeg šipka, to manje-više svatko konzumira, i to nam najbolje ide. Zbog suše ove godine je slabiji urod, pa smo dogovorili i određeni otkup, nadamo se da će biti dovoljno. Trenutno imamo 37 proizvoda. Kao konzervans koristimo jedino šećer, ali maksimalno do 20 posto. Radimo i proizvode bez šećera, to su vani ljudi prepoznali, kod nas za to još nema interesa“, kaže Ilija Falak, dok treći član tima, rođak braće Falak, Goran Ekmečić ističe proizvode od smokve:

Smokva je isplativa kultura, suha može se čuvati i preko zime, a pokrenuli smo i proizvodnju smokvenjaka. To je jedinstven proizvod u koji su uz smokve, smiješani orasi, lješnjaci, grožđice, melju se i miješaju s medom, prava energetska bomba. Preporučljiv je ljudima koji rade teže poslove, dok stariji trebaju paziti s njegovom konzumacijom. S plasmanom smokvenjaka nema problema“, zaključuje Goran, a na koncu može se samo hipotetski upitati – kakva bi Hercegovina bila da ima tisuću, dvije tvrtki poput Regiusa?!

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2021/10/uspjehfalak{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...