Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Za sada na čapljinskom području nema opasnosti od poplava

Za sada na čapljinskom području nema opasnosti od poplava

by | 20. ožujka 2018. 16:22 | Vijesti

   Ohrabrujuće informacije iz Agencije za vodno područje Mostar, u svezi s kretanjem vodostaja na rijekama i jezerima u čapljinskoj općini. Kako smo doznali od Anela Nurkovića, višeg stručnog suradnika, Odjela za zaštitu od štetnog djelovanja voda, Agencije za vodno područje Mostar, u narednih tjedan dan ne očekuju se obilnije padalina. Drugi razlog za navedenu konstataciju je podatak da ni na jednom vodotoku u čapljinskoj općini, na snazi nisu ni redovite mjere obrane od poplava, a kamoli izvanredne. Jedini problem u ovom trenutku pričinjavaju tzv. procjedne vode koje se kroz krš iz Popova polja, slijevaju prema Svitavskom jezeru.

   Hidroelektrana Čapljina je u pogonu, ispušta 200 prostornih metara vode. Razina vode u donjem kompenzacijskom bazenu, odnosno Svitavskom jezeru, je 459 centimetara. S obzirom da su nasipi na visini od šest metara, unatoč blagom rastu vodostaja, dijelom i zbog već spomenutih procjednih voda, nema opasnosti od plavljenja. Inače, Elektroprivreda, odnosno Crpna hidroelektrana Čapljina, radi po dozvoli koju izdaje Agencija za vodno područje. Ustave su postavljene na pet metara i tek kada razina vode dostigne tu kotu onda se reagira, ističe savjetnik Nurković. Drugim riječima kazano, dok se Krupa ulijeva u Neretvu, s poplavom nema problema. Razina vode u Popovu polju je 229,98 centimetara i u porastu je, pa se otud i dalje može očekivati nadiranje procjednih voda kroz kraški teren.

   Dakle, ukupno uzevši nema opasnosti od visokih voda na čapljinskom području, posebice ne onakvih kakve su bilježene 2013. godine. Vodostaji rijeka su povećani, poplavljeni su neki niži tereni kao što su polja – Krteljevac, Krč i Krča uz rijeku Trebižet i slično, ali po svemu sudeći na tome će sve i ostati. Za sada se obilnije padaline očekuju samo u noći sa srijede na četvrtak, ali tek oko 20 litara na četvorni metar.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...