Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Prvi božićni koncert Goričana i Stružana u novoizgrađenom Kulturnom centru: Selo moje na dvi vode spava, brz Trebižat i Neretva plava!

Prvi božićni koncert Goričana i Stružana u novoizgrađenom Kulturnom centru: Selo moje na dvi vode spava, brz Trebižat i Neretva plava!

by | 13. prosinca 2021. 15:53 | Vijesti

   Odužila se gradnja, ali isplatilo se i čekati, moglo bi se reći za ugođaj u novoizgrađenom Kulturnom domu u Gorici i Strugama, naseljima na dvije rijeke na domak Čapljini.

Ugođaj tih ubavih naselja dočarava izvorna pjesma koja se tijekom večeri čula – Selo moje na dvi vode spava, brz Trebižat i Neretva plava! Naravno te večeri se nije spavalo. Mještani i njihovi gosti, dobrano su napunili prostranu dvoranu, gdje se nije samo igralo i pjevalo, nego pričalo, pripovijedalo o susretima i događajima, kao i o neizbježnom COVID-u 19. Što je kome bilo volja, „a i kako drugačije kad si u svojoj kući“, bio je komentar jednog od vremešnijih mještana, koji na taj način izrazi zadovoljstvo tek završenim zdanjem oko čijeg završetka će biti još dosta posla.

   Nisu Goričani i Stružani ni prije bili u tuđoj kući, redovite programe uoči Božića, izvodili su u čapljinskom kinu „Mogorjelo“. Tamo su priredili dvadeset i pet koncerata, dok su dvadeset i šesti priredili u uvjetno kazano, svojoj kući. Sloganom „Božić 3 u 1“, nazvali su ovogodišnji koncert. Kako nam je pojasnio Nikica Martinović, predsjednik HKUD „Zora“ iz Gorice i Struga razlozi za takav naziv su tri sadržaja. Prvi su „dani otvorenih vrata“, sadržaj koji je počeo u 15 sati, a trajat će tijekom predbožićnog razdoblja. Na koncu nije kulturni dom izgrađen da bi bio zaključan, nego da mještani i njihovi gosti – dođu, prođu, vide, ocijene… Drugi dio bio je večernji koncert mjesnog HKUD-a Zora i njihovih gostiju. Poslije koncerta uslijedio je treći dio pod nazivom „stade cvrka uštipaka, poče pjesma djevojaka“. Djevojke su doista pjevale i to domaće cure. Uz ostalo zapjevale su među ženskom mladeži zaboravljenu tradicionalnu gangu, primjerice, „Oči moje zapalile sviću, kako neće srce u mladiću“. Nismo provjeravali je li tih ‘vatri’ bilo, ali nam je Nikica Martinović, predsjednik HKUD „Zora“ rekao:

   „Mi smo se dosta mislili poslije ove dvije rekao bih – pandemijske godine kada nismo radili naše tradicijske godišnje, božićne koncerte što bi i kako bi i na koncu smo odlučili da od sada naše programe radimo u našoj dvorani koja nije do kraja završena, ali kao što se vidjelo može poslužiti svrsi. Na jedan drugačiji način napravili smo naš Božićni koncert kojeg smo nazvali „Božić 3u1“. Uz ostalo željeli smo da ljudi vide naš Kulturni dom kojeg smo po prvi puta službeno koristili. Pored ostalog smo izložili niz zahvalnica, fotografija i priznanja s naših nastupa u zemlji i inozemstvu. Naš KUD izveo je mali dio svog repertoara, a pozvali smo i gostujuće pjevačke skupine da obogate program. Dakle, ove godine program je bio koncipira na drugačiji, a ja bih kazao i relaksiraniji način“, zaključio je predsjednik Martinović.

   Uz domaćine nastupile su pjevačke skupine HKUD „Tihaljina“ iz Tihaljine, općina Grude, zatim HKUD „Luke“ Čapljina sa sjedištem u Višićima, HKUD „Rodoč“ iz Rodoča kod Mostara, Jure Miloš i njegovi gangaši iz Širokog Brijega, HKUD „Domanovići“ iz Domanovića kod Čapljine, te mlade gangašice iz Struga i Gorice.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2021/12/1312zora{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...