Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Održan dan predškolskog odgoja HNŽ-a

Održan dan predškolskog odgoja HNŽ-a

by | 4. lipnja 2023. 17:33 | Aktualno, Vijesti

U organizaciji predškolskih ustanova HNŽ, Zavoda za školstvo Mostar i Pedagoškog zavoda Mostar održan je Dan predškolskog odgoja HNŽ. Na plenarnom izlaganju i 12 ponuđenih radionica sudjelovala su 253 odgojno-obrazovna djelatnika ustanova za rani i predškolski odgoj i obrazovanje.

Svrha obilježavanja Dana predškolskog odgoja je promocija odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi kao najvažnijeg perioda za razvoj inteligencije jer se 75 % sposobnosti za učenje razvije do 7 godine života. Ključni sudionici u formiranju mladog čovjeka su odgojno-obrazovni djelatnici te njihova uloga i značaj treba biti predstavljena društvenoj zajednici.
Posljednjih godina znanstvenici su ponudili brojne dokaze koji tvrde kako ulaganja u ranom djetinjstvu imaju najveću povrat u odnosu na bilo kakve intervencije ljudskog kapitala, te je predstavljena i Studija od strane UNICEF -a o ulaganju u djecu od začeća do 6. godine koja je rađena za Bosnu i Hercegovinu. Rađena je analiza učinka ulaganja, ali i ne ulaganja u 3 sektora. U sektoru obrazovanja je istaknuto kako se za svaku uloženu 1 KM očekuje se 6,9, KM u vidu socioekonomske koristi do 2052. godine. Studija ističe važnost financiranja svakog djeteta iz proračuna i nadalje navodi kako bi neulaganje u POO moglo koštati FBiH od 10 do 18 milijardi KM, ovisno o scenariju koji se uzme do 2052. godine.

Studije koje se bave ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem naglašavaju važnost provedbe kvalitetnih programa. Stručna savjetnica za predškolski odgoj dr. sc. Marina Zeleničić, danas s ponosom i zahvalnošću istaknula: „odgajatelji zajedno sa svojim stručnim timovima, uz pomoć ravnatelja provode kvalitetne odgojno-obrazovne programe. I pored toga što nemamo kvalitetnu zakonsku regulativu možemo se pohvaliti kvalitetnom praksom, pristupom usmjerenim na dijete. Kroz projektne aktivnosti koje provodimo posljednjih godina definirali smo ishode i pokazatelje za razvojna područja koja podržavaju cjelovit razvoj djeteta. Prati se svako dijete, procjenjuju njegove jake strane i nude izazovi kako bi ostvarilo svoj puni potencijal. Na temelju postignuća djece i njihovim razvojnih mogućnosti planiraju se aktivnosti. Zato danas ponosno stojimo ovdje, ponosni na ono što radimo, odgovorno, savjesno i nadasve profesionalno, svjesni činjenice kako je buduća intelektualna snaga ovoga društva povjerena odgajateljima.“

Na skupa je iskazana zahvala roditeljima što im je povjereno njihovo najveće blago, sreća, ljubav i nada.
Danas je prenešena poruka, kako su odgajatelji izborom poziva, jer je posao odgajatelja poziv, preuzeli odgovornost odgoja i obrazovanje djece rane i predškolske dobi. Pitali su dužnosnike odgovorne za odgoj i obrazovanje naše djece imaju li njihovu podršku, podršku u donošenju zakona i podzakonskih akata, podršku u financiranju svakog djeteta, podršku u izjednačavanju plaća s odgojno-obrazovnim djelatnicima zaposlenim u sustavu školstva. Također, pitali su jesu li preuzimanjem odgovornosti da vode ovo društvo prepoznali važnost ulaganja u POO? Pozvali su ih da zajedno uče kako bi sagledali što je to zbilja važno za društvo, ali i pojedinca.

Organizatori su zahvalili ljudima koji su prepoznali značaj ulaganja u rani i predškolski odgoj i obrazovanje te financijski podržali ovaj stručni skup odgojno- obrazovnih djelatnika: Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Nakladničkoj kući ALFA, Školskoj nakladi, Gradovima Čapljini, Mostaru, Stocu, Konjicu, općinama Čitluk, Prozor-Rama, Neum, DV Jablanica i Filozofskom fakultetu na ustupanju amfiteatra.

Foto; Dječji vrtić Čapljina

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...