Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Obilježena 26. obljetnica oslobađanja Vojarne Božana Šimovića u Čapljini

Obilježena 26. obljetnica oslobađanja Vojarne Božana Šimovića u Čapljini

by | 23. travnja 2018. 11:36 | Vijesti


Bila je to prva oslobođena vojarna u BiH u Domovinskom ratu, što je u biti bio i početak kraja tada iznimno moćne JNA. Akcija oslobađanja vojarne je trajala od 14. do 23. travnja 1992. godine.
Akciju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a danas čapljinska vojarna nosi njegovo ime. U akciji je sudjelovala postrojba “Ludvig Pavlović“ s pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. JNA je izvela desant, te je helikopterima izvlačila ljude i opremu. Ovaj događaj je znatno izmijenio tijek ratovanja, jer su time udareni temelji obrane Herceg Bosne i južnoga dijela Hrvatske. Nakon oslobađanja vojarne u Čapljini, združene hrvatske snage kreću u oslobađanje doline Neretve.


Danas 26 godina poslije obilježena je obljetnica ove velike pobjedničke akcije HVO-a. Poslije paljenja svijeća i polaganja vijenca uslijedila je sv. misa u kapelici sv Mihovila. U tonskom prilogu poslušajte izjave dr. Smiljana Vidića čapljinskog načelnika, Olivera Solde ministra za pitanja branitelja HNŽ-a te dio propovjedi vojnog kapelana don Ivana Turudića.

{mp3}180423_VOJARNA{/mp3}

{gallery}2018/26_obljetnica_oslobađanja_vojarne_u_čapljini{/gallery}

 

 

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...