Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Obilježena 26. obljetnica oslobađanja Vojarne Božana Šimovića u Čapljini

Obilježena 26. obljetnica oslobađanja Vojarne Božana Šimovića u Čapljini

by | 23. travnja 2018. 11:36 | Vijesti


Bila je to prva oslobođena vojarna u BiH u Domovinskom ratu, što je u biti bio i početak kraja tada iznimno moćne JNA. Akcija oslobađanja vojarne je trajala od 14. do 23. travnja 1992. godine.
Akciju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a danas čapljinska vojarna nosi njegovo ime. U akciji je sudjelovala postrojba “Ludvig Pavlović“ s pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. JNA je izvela desant, te je helikopterima izvlačila ljude i opremu. Ovaj događaj je znatno izmijenio tijek ratovanja, jer su time udareni temelji obrane Herceg Bosne i južnoga dijela Hrvatske. Nakon oslobađanja vojarne u Čapljini, združene hrvatske snage kreću u oslobađanje doline Neretve.


Danas 26 godina poslije obilježena je obljetnica ove velike pobjedničke akcije HVO-a. Poslije paljenja svijeća i polaganja vijenca uslijedila je sv. misa u kapelici sv Mihovila. U tonskom prilogu poslušajte izjave dr. Smiljana Vidića čapljinskog načelnika, Olivera Solde ministra za pitanja branitelja HNŽ-a te dio propovjedi vojnog kapelana don Ivana Turudića.

{mp3}180423_VOJARNA{/mp3}

{gallery}2018/26_obljetnica_oslobađanja_vojarne_u_čapljini{/gallery}

 

 

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...