Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Od početka svibnja lakše do mirovine u FBiH

Od početka svibnja lakše do mirovine u FBiH

by | 26. travnja 2024. 13:29 | Aktualno, Vijesti

– Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje izvijestio je u petak da od 1. svibnja, svi podnositelji zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja te izdavanje uvjerenja i potvrda o podacima o kojim se vodi službena evidencija, neće biti u obvezi uz zahtjev prilagati potvrdu o mjestu prebivališta – CIPS potvrdu, rodni list i uvjerenje o državljanstvu.

Nakon inicijative ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje je intenzivirao suradnju s IDDEEA-om, te razvio aplikativno rješenje preko kojeg ima uvid u podatke iz evidencije koju u ime izvornih organa vodi IDDEEA, pri tome poštujući sve sigurnosne elemente u vezi sa zaštitom osobnih podataka, uz bitnu napomenu da se sam uvid vrši nakon prethodno pribavljene suglasnosti samog podnositelja zahtjeva.

Također, s obzirom na činjenicu da se o podacima koji se tiču radnog odnosa osiguranika vodi službena matična evidencija osiguranika, počevši od 1. svibnja, uz zahtjev neće biti potrebno dostavljati ni rješenje o prestanku radnog odnosa (izuzetak osiguranici policijski službenici i vojni osiguranici Ministarstva obrane BiH).

“Sve navedeno rezultat je niza poduzetih aktivnosti od strane menadžmenta Federalnog zavoda, a sve s ciljem unapređenja poslovanja i olakšavanja pristupa ostvarivanju prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja kroz pojednostavljivanje procedura i ubrzanje procesa ostvarivanja svih prava, povećanje transparentnosti rada, otvaranja Zavoda prema krajnjim korisnicima, u okviru borbe za administraciju bez papira i čekanja u redovima”, navode iz Federalnog zavoda MIO/PIO.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...